Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ координує роботу з відновлення медичної допомоги на деокупованій Харківщині — Віктор Ляшко

23 вересня 2022
2738

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко зустрівся із міжнародними гуманітарними організаціями, зокрема представниками Європейського регіонального офісу Всесвітньої організації охорони здоров’я, «Лікарів без кордонів», Міжнародного комітету Червоного Хреста та «Сумки Самарянина». Сторони обговорили питання організації медичної допомоги населенню на деокупованих територіях, забезпечення лікарськими засобами та розгортання мобільних шпиталів.

Очільник МОЗ зазначив, що фахівці міністерства одразу після звільнення Збройними Силами України тимчасово окупованих території Харківської області розпочали «медичне рекогностування» — дослідження території щодо потреб у медичних послугах серед населення. За його результатами встановлено, що в кожній територіальній громаді медичні заклади мають значні пошкодження, деякі — майже повністю зруйновані. Зокрема, у Балаклійській територіальній громаді приміщення лікарні заміноване та зруйноване, обладнання знищене та розграбоване російськими окупаційними військами. Окрім того, у громаді відсутнє електро-, водо- та теплопостачання, також є проблеми із мобільним зв’язком та доступом до інтернету.

Складна ситуація з доступом до медичної допомоги також в Ізюмі. Фактично лікарня має критичні руйнування та не може повноцінно функціонувати.

«Сьогодні ми б хотіли скординувати наші спільні дії в роботі на деокупованих територіях, зокрема в Харківській області, для того, щоби якомога швидше і якісніше наблизити необхідну медичну допомогу до кожного, хто проживає на цій території. Ми вже знаємо частину потреби та стан руйнувань, заподіяний російськими терористами, тому розпочали поставки пріоритетних груп лікарських засобів і розхідних матеріалів. За підтримки партнерів та волонтерів частина необхідного вже поїхала до зазначених регіонів, але зазначу ще раз, що тут дуже важлива координація, щоби постачати те, що реально необхідно саме в цей проміжок часу та є в дефіциті на місцях», — зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Міністр також зауважив, що загалом у кожній громаді звільнених територій є проблеми із доступом до медичної допомоги, подекуди цей доступ покривається лише силами екстреної медичної допомоги та команд медицини катастроф. Тому розгортання мобільного шпиталю, яке вже розпочалося, буде відчутною підтримкою від міжнародних партнерів.

Нагадаємо, що за майже 7 місяців повномасштабної війни окупанти пошкодили на Харківщині 199 об’єктів медичних закладів та ще 19 — зруйнували вщент без можливості подальшого відновлення.