Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ ініціювало діалог із ВООЗ щодо спрощеної прекваліфікації медикаментів українського виробництва

19 травня 2022
368

Міністерство охорони здоров’я у рамках співпраці з Всесвітньою організацією охорони здоров’я ініціювало діалог щодо спрощення прекваліфікації лікарських засобів, вироблених українськими фармкомпаніями, на час війни. Про це повідомив перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Комаріда під час зустрічі з директором Європейського регіонального бюро ВООЗ Гансом Клюге.

«Ми дуже вдячні Всесвітній організації охорони здоров’я за систематичну підтримку українського фармацевтичного сектора. І в рамках цієї підтримки ми готові ініціювати перемовини, щоб спростити умови прекваліфікації ВООЗ українських препаратів на час війни. Зокрема, говоримо про зменшення вартості прекваліфікації, простіші умови онлайн-інспекцій тощо. Завдяки спрощеній прекваліфікації українські виробники зможуть виходити на більш широкий ринок та стануть конкурентнішими для закупівель власне ВООЗ», – зазначив перший заступник міністра. 

Варто також відзначити, що саме завдяки співробітництву із всесвітньою організацією Україна отримала технологію мРНК-вакцини та можливість локалізації її подальшого виготовлення препаратів на одному з виробництв України – компанії «Дарниця».

Також нещодавно Міністерство охорони здоров’я почало процедуру самооцінювання національної регуляторної системи, так званий «бенчмаркінг». Ця процедура, яку проводить ВООЗ, допоможе МОЗ та іншим органам медичної галузі України визначити сильні сторони та напрямки для покращення регуляторної політики та розробити план для подальшого розвитку. Під час зустрічі експерти ВООЗ підтвердили продовження розпочатої процедури з липня цього року.