Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ ініціює розслідування за фактом можливого продажу вакцини Comirnaty/Pfizer-BioNTech

7 липня 2021
10937

За інформацією наданою від представників ЗМІ про можливий продаж вакцини від COVID-19 виробництва Pfizer-BioNTech, в одній із приватних лікарень Києва в Міністерстві охорони здоров’я ініціюватимуть службове розслідування.

 «Вакцинація – це єдиний ефективний спосіб побороти пандемію. Першочергово захисту потребують ті, хто входить до переліку професійних та вікових груп ризику або мають хронічні хвороби. Держава гарантує захист від коронавірусної інфекції всім охочим, але через дефіцит вакцин у всьому світі надає доступ до імунізації поступово, відповідно до Дорожньої карти. Торгувати вакцинами сьогодні – значить наражати на смертельну небезпеку тих,  кому мала дістатись саме ця доза препарату», - наголосив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Він додав, що МОЗ нарощує інфраструктуру і залучає  приватні заклади та лікарів-ФОПів. Вони можуть сформувати пункти щеплень або мобільні бригади з імунізації від COVID-19 та вакцинувати громадян у різних регіонах України, уклавши контракти з НСЗУ. Відповідно до цього вони отримують ті чи інші види вакцин для роботи.

Вакцина AstraZeneca (Covishield, SKBio) та CoronaVac від Sinovac Biotech доступна у пунктах щеплень та центрах масової вакцинації. Їх також використовують мобільні бригади для щеплень визначених груп ризику та працівників критичної інфраструктури. Вакцина Comirnaty/Pfizer-BioNTech доступна для імунізації лише силами мобільних бригад, нею також щеплюють певні групи ризику, освітян та організовані колективи, які зареєстрували свої заявки в контакт-центрі МОЗу.

 «До вакцинації зараз прикуто багато уваги, але ми все одно отримали повідомлення про можливі зловживання із вакцинами. Дякуємо ЗМІ за пильність та інформування. Ми одразу ж відреагували та почали розбиратись в ситуації», - додав Віктор Ляшко.

Вакцинація проти COVID-19 розпочалася 24 лютого 2021 року та постійно нарощує оберти. Усього з початку кампанії з вакцинації проведено 3 092 168 щеплень. Першу дозу отримали 2 136 561 людина, завершили вакцинацію 955 607 людей. 

Дізнавайтеся більше про вакцинацію проти COVID-19 за номером контакт-центру 0 800 60 20 19 та на сайті vaccination.covid19.gov.ua.