Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Міністр охорони здоров’я пояснив, чому не варто ділити вакцини на «кращі» й «гірші»

25 лютого 2021
991

Кінцевий механізм дії  всіх вакцин проти COVID-19 однаковий: сформувати у людини імунітет.  Відрізняється лише технологія виготовлення препаратів. Тому не варто чекати вакцину лише певного виробника, вважаючи, що інші – гірші. Про це в ефірі програми «Ранок з Україною» сказав міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

«Дуже багато розмов про побічні ефекти, але вони є у всіх вакцин – і у Pfizer, і в AstraZeneca. І вони завжди будуть, бо вакцина – це імунобіологічний препарат. Побічні ефекти можуть бути різними – може бути почервоніння на місці щеплення, може підвищитися температура. Такі ж явища спостерігаються, коли ми робимо щеплення від грипу», – зазначив Максим Степанов.

Спільно з провідними інфекціоністами України МОЗ буде надавати детальні роз’яснення про всі можливі побічні дії вакцин, щоб суспільство було максимально поінформоване.

За словами Максима Степанова, вакцина Oxford/AstraZeneca (CoviShield) має ефективність від 70 до 80%. Це означає, що такий відсоток щеплених не захворіють на COVID. Певна кількість щеплених може інфікуватися, але перенесе хворобу легко чи навіть без симптомів, незалежно від віку чи супутніх захворювань.

«Це як з вітрянкою – всі знають, що в дитячому віці хвороба переноситься легше, а інша річ – у віці після 30 років, коли вже немає імунної відповіді організму. Коли ви робите щеплення проти грипу, ви також можете потім захворіти, але це буде зовсім інший перебіг хвороби, і почувати ви себе будете по-іншому», – наголосив міністр.

 Нагадаємо, що наразі Україна отримала 500 тис. доз вакцини Oxford/AstraZeneca (CoviShield). Це спільна розробка Оксфордського університету та британсько-шведської компанії AstraZenecа, що має потужності для виробництва у Індії. Всесвітня організація охорони здоров’я дозволила її до екстреного використання, що свідчить про безпечність та ефективність, доведену в результаті доклінічних і клінічних випробувань.