Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Міністр охорони здоровʼя заслухав доповідь щодо охоплення профілактичними щепленнями за 2022 рік

9 березня 2023
575

На апаратній нараді Міністерства охорони здоровʼя України було заслухано доповідь заступника міністра охорони здоровʼя, головного державного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна щодо охоплення профілактичними щепленнями за 2022 рік.

За підсумками 2022 року рівень охоплення щепленнями в Україні залишається нижчим за рекомендований Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

Повномасштабне вторгнення росії створює сприятливі умови для поширення інфекційних хвороб. Військові дії спричинили руйнування медичної інфраструктури, ускладнили доступ людей до медичних послуг, зокрема вакцинації. До того ж війна призводить до великих скупчень людей у прихистках, бомбосховищах та місцях перебування для внутрішньо переміщених осіб.

За 2022 рік однорічні діти охоплені вакциною дозою КПК на рівні 74,1%, вакциною проти дифтерії, кашлюку і правця — на 72,9%, вакциною проти гепатиту В — на 62,4%, вакциною проти туберкульозу — на 71%, вакциною проти поліомієліту — на 68.9%, а вакциною проти гемофільної інфекції — на  69.8%. 

Разом із тим, якщо порівнювати з 2021 роком, то середній рівень падіння охоплення вакциною дітей віком 1 рік становить лише 10%. Це говорить про те, що вакцинальна кампанія довела свою спроможність та ефективність навіть в екстремальних умовах війни та показала певні позитивні результати, але потребує більшої уваги та підтримки. Необхідно звернути особливу увагу на території, які постраждали внаслідок війни, та деокуповані території.

Якщо порівняти рівень охоплення щепленнями в січні 2023 року з аналогічним періодом 2022 року, то побачимо підвищення майже за всіма вакцинами в середньому на 1,5% від загального плану щеплень.

Залишки вакцин, які були отримані у 2022 році, та гарантовані надходження вакцин у 2023 році дозволять не переривати рутинну вакцинацію та забезпечать необхідне покриття потреб українців у обов’язкових щепленнях. Також буде дотримано баланс між донорськими поставками вакцин та поставками за державний кошт для обов’язкових щеплень у 2023 та 2024 роках. Вже розпочато підготовку до закупівлі вакцин на 2024 рік.

Для вирішення викликів, які постали перед системою охорони здоровʼя України, було зроблено наступне:

  • Визначено та затверджено протокольно на штабі з ВКІ робочий план і 11 пріоритетів у сфері імунізації на 2023 р., забезпечено координацію та контроль за виконанням положень робочого плану.

  • Проведено оцінку готовності ЦКПХ щодо управління імунізацією з 01.04.2023 в частині отримання, зберігання та розподілу вакцин і групи летальність. Підготовлено та погоджено в МОЗ зміни до постанови КМУ #298. Зараз проєкт проходить додаткові консультації з Міністерством фінансів. 

  • Організовано безперебійну роботу пунктів щеплень та центрів вакцинації, враховуючи безпекову ситуацію, в умовах відсутності та/або перебоїв з електропостачанням та доступу до мережі Інтернет, шляхом їх підключення до автономних джерел живлення, а також розроблено та впроваджено алгоритм дій з дотримання вимог «холодового ланцюга» під час перебоїв енергопостачання.

  • Підготовлено та погоджено в МОЗ стратегію з імунопрофілактики – 2030 з трирічним операційним планом, а також нормативно-правові акти, які регулюють проведення щеплень фармацевтами.