Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Медики, які працюють в окупації, продовжують отримувати українську зарплату

22 вересня 2022
2996

Медики, які працюють на тимчасово окупованих територіях України, продовжують отримувати українську заробітну плату. За словами заступника міністра охорони здоров’я Олексія Яременка, навіть у тимчасовій окупації медики в надскладних умовах, у частково зруйнованих лікарнях, продовжують лікувати українських громадян, тож, їм щомісяця перераховується заробітна плата.

Він додав, що ситуація з медичною допомогою на територіях, які тимчасово окупувала росія, залишається складною. Понад пів року окупанти блокують гуманітарні конвої з критично важливими ліками та медикаментами. МОЗ систематично звертається до міжнародних гуманітарних організацій із проханням розблокувати гуманітарні коридори та дати можливість доставити на ці території життєво необхідні медикаменти.

«Навіть перебуваючи в тимчасовій окупації, наші лікарні продовжують працювати. З початком повномасштабної війни ми змінили підхід до фінансування таких лікарень. Медзакладам, які працюють в окупації, щомісяця перераховується 1/12 обсягу річного фінансування. Після деокупації Харківщини ми побачили, що цей підхід спрацював дуже ефективно, оскільки навіть під час окупації медзаклади мали кошти для виплат заробітної плати медпрацівникам», — розповів Олексій Яременко в ефірі Національного телемарафону.

Він також додав, що з початку року середня зарплата лікаря в Україні зросла на 30 % та наразі становить понад 24 000 грн. Зарплата медичної сестри зросла до понад 16 000 грн.

Водночас медичні заклади, які не можуть забезпечити виплату базової заробітної плати лікарям та медичним сестрам власним коштом, отримують пакет дофінансування від Національної служби здоров’я України.

Нагадаємо, напередодні МОЗ повідомляло, що понад 600 лікарень працюють в окупації та зоні бойових дій.