Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Медична допомога у разі травм є безоплатною

28 грудня 2022
439

Взимку через погодні умови, на жаль, підвищується ризик травмуватись. Нагадуємо, що медична допомога у випадку травми входить у Програму медичних гарантій і є безоплатною. Платити за неї пацієнт не повинен, за надану медичну послугу сплачує НСЗУ з коштів держави.

Якщо людина травмувалася та не може рухатись, відчуває різкий біль – потрібно викликати «швидку» за номером екстреної медичної допомоги «103».

Швидка допомога приїжджає на виклик, коли людини перебуває у невідкладному стані. Приїхавши, бригада може оцінити стан пацієнта, надати невідкладну допомогу і, за потреби, транспортувати його до медичного закладу відповідно до маршруту пацієнта, що затверджений в регіоні.

Екстрена медична допомога є безоплатною для пацієнта. Щоб отримати таку допомогу пацієнту не потрібна декларація з лікарем чи направлення.

Якщо пацієнта з травмою госпіталізували, то в безоплатний пакет медичної допомоги в стаціонарі входять: 

  • інструментальні та лабораторні обстеження;
  • полегшення, зняття чи усунення симптомів захворювання;
  • знеболення та медикаментозна терапія;
  • хірургічні операції, післяопераційний моніторинг пацієнта і подальша медикаментозна терапія;
  • цілодобовий лікарський та медсестринський догляд;
  • медична реабілітація в гострому періоді.

Якщо госпіталізація не потрібна, пацієнт отримує медичну допомогу амбулаторно. Звернутися до сімейного лікаря за направленням до травматолога, щоб отримати першу невідкладну допомогу, не потрібно.

Амбулаторна допомога включає діагностику, а також лікування травм та реабілітацію. Це та допомога, яку пацієнт отримує від лікарів вузької спеціалізації. Таких як лікар-хірург чи лікар ортопед-травматолог. Ці фахівці можуть обстежити пацієнта в амбулаторних умовах чи лікувати в умовах денного стаціонару, провести необхідні лікувальні процедури або вирішити питання щодо потреби хірургічного втручання.

Якщо після травми пацієнт потребуватиме реабілітації, то це також передбачено Програмою медичних гарантій. НСЗУ оплачує послуги з медичної реабілітації у гострому періоді, яка передбачена в пакетах медичних послуг, що надаються в стаціонарних умовах, а також у післягострому та довготривалому періодах – в окремих пакетах медичних послуг за напрямом «Реабілітація». Саме реабілітація буде одним із пріоритетів у Програмі медичних гарантій у 2023 році.