Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Максим Степанов у Верховній Раді: Не ставте лікарів перед вибором — працювати за безцінь чи покинути країну 

4 грудня 2020
1078

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов закликав народних депутатів не ставити лікарів перед вибором — працювати за безцінь в Україні або емігрувати за кордон. Про це під час свого виступу у Верховній Раді України зазначив очільник МОЗ.

“Польща відмінила нострифікацію дипломів українським медикам. Тепер вони можуть безперешкодно туди поїхати і працювати. Їх там чекають. І якщо ми не підвищимо їм зарплати — повірте, вони всі поїдуть за кордон”, — заявив Максим Степанов.

Міністр також підкреслив, що зараз вітчизняні лікарі отримують заробітні плати на рівні виплат по безробіттю.  

“Це соромно! У лікарів вже немає сил терпіти. Вони хотіли б вийти та сказати про це. Але вони не можуть, бо якщо вони залишать пацієнтів і прийдуть під Верховну Раду — десятки тисяч життів опиняться під загрозою. Вони не можуть, бо давали клятву. І 29 років українські політики користуються їхньою вірністю клятві і відповідальністю перед українським народом”, — наголосив Міністр охорони здоров'я. 


За словами очільника МОЗ, обов'язок держави забезпечити медикам нормальні умови для праці і життя, для цього необхідно збільшення заробітних плат лікарям на рівні 23 000 грн, середньому медичному персоналу — 17 000 грн та 12 000 грн — молодшому медичному персоналу. 

“Це те, що було обіцяно медикам, і вони розраховують на нас. Ми не можемо їх підвести, бо вони нас не підводять. Тому я дуже прошу уможливити ці зарплати в бюджеті. Це наш обов'язок перед пів мільйоном медичних працівників. 
Це не абстрактні цифри для абстрактних людей”, — підсумував Максим Степанов. 

Нагадаємо, раніше очільник МОЗ зазначив, що підвищення заробітних плат медичним працівникам зараз критично необхідне, щоб попередити їх масовий виїзд за кордон.