Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Максим Степанов: МОЗ працює над прискоренням імплементації договорів керованого доступу для забезпечення пацієнтів інноваційними ліками

23 жовтня 2020
1394

Запровадження в Україні договорів керованого доступу як ефективного інструменту закупівель медичних технологій та лікарських засобів дозволить суттєво покращити забезпечення українських пацієнтів інноваційними ліками. Саме тому Міністерство охорони здоров’я працює над імплементацією цього інструменту в найкоротші терміни.

Про це заявив Міністр охорони здоров’я Максим Степанов під час онлайн-круглого столу з питань впровадження та використання договорів керованого доступу.

“Ми як держава повинні зробити все можливе, щоб забезпечити ранній доступ пацієнтів до інноваційних та життєво необхідних технологій. Одним із таких механізмів є договори керованого доступу. Використання цього інструменту дасть змогу прозоро та обґрунтовано забезпечити ранній доступ до лікарських засобів, забезпечить економічну обґрунтованість придбання їх у масштабах держави”, - зазначив очільник МОЗ. 

За словами Максима Степанова, Міністерство охорони здоров’я активно працює над впровадженням такого інструменту.

“Нами вже розроблений відповідний проєкт постанови щодо визначення договорів керованого доступу, детального порядку ведення переговорів з власниками технологій, типових форм договору та пакету змін, які необхідно ввести у діючі нормативні акти. На даний момент аналізуються коментарі та зауваження, які надійшли в процесі громадського обговорення документа. Найближчим часом ми плануємо винести проєкт на розгляд Кабінету Міністрів”, - поінформував він.

Максим Степанов також зазначив, що однією із важливих переваг впровадження договорів керованого доступу є економія державних коштів, суттєве зниження витрат. Станом на 2019 рік договори керованого доступу використовуються у 28 із 41 країни-члена Організації економічного співробітництва та розвитку. За даними європейських реєстрів, у 2017 році використання договорів керованого доступу дозволило системі охорони здоров’я Бельгії зекономити 273 млн євро, Італії - 531,8 млн євро, Франції - майже 1,365 млрд євро. 

“Досвід використання договорів керованого доступу в світі є дуже різноманітний, але успішний приклад не залишає сумніву в його актуальності. І ми вважаємо, що саме запровадження договорів керованого доступу на державному рівні повинне відбутися якнайшвидше”, - додав міністр.
 

Заступниця Міністра охорони здоров’я Світлана Шаталова під час круглого столу презентувала бачення МОЗ щодо імплементації договорів керованого доступу.

“Насамперед цей механізм дозволить підвищити доступність дороговартісних оригінальних препаратів для більшої кількості пацієнтів. Бюджетне фінансування є обмеженим, а ми би хотіли надавати допомогу більшій кількості людей. Не менш важливим є раціональне використання бюджетних ресурсів, які виділяються на охорону здоров’я і на закупівлі лікарських засобів. Запровадження договорів керованого доступу прискорить доступ пацієнтів до сучасних та прогресивних медичних технологій”, - зазначила вона.

У засіданні круглого столу також взяли участь голова Комітету ВР з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, старший технічний директор MSH (США) Ектор Кастро, представники департаменту з оцінки медичних технологій ДЕЦ, ДП “Медичні закупівлі України”, Міністерства фінансів, Міністерства економічного розвитку, пацієнтські організації, Американська торгівельна палата в Україні, Європейська бізнес асоціація, Асоціація виробників інноваційних ліків, USAID та проєкт SAFEMed.

Захід організований за технічної підтримки USAID та проєкту SAFEMed.