Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Максим Степанов: «Ми ставили за мету зберегти якомога більше життів, і ми її досягли»

5 березня 2021
7022

Рік тому, коли в Україні зафіксували перший випадок коронавірусної хвороби, наша медицина перебувала на межі колапсу. Утім стратегія, яку Міністерство охорони здоров’я розробило для протидії COVID-19, спрацювала й дала результат, про що свідчить кількість збережених життів. 

Про це під час виступу у Верховній Раді сказав міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

«Ціною неймовірних зусиль команди МОЗ, наших лікарів-епідеміологів, вчених та вірусологів, попри брак часу нам вдалось зробити неможливе – відновити систему охорони здоров’я та захистити людей», – наголосив міністр.

Наразі Україна посідає 35 місце за рівнем смертності від коронавірусу в Європі. Це втричі менше ніж у Великобританії, вдвічі – ніж у Польщі, Іспанії та Італії. 

Відповідно до стратегії МОЗ, у найкоротші строки перепрофілювали 542 медичні заклади для лікування хворих на COVID-19. Фонд ліжок збільшили із 12 700 до 69 500. Станом на сьогодні є майже 59,5 тис. ліжок, обладнаних киснем, тоді як рік тому було тільки 3 400. Можливості тестувань зросли в 400 разів.

Жорсткі карантинні заходи хоч і показали дієвість у боротьбі з COVID-19, утім вони боляче вдарили по економіці. Тому МОЗ напрацював компромісну стратегію – адаптивного карантину.

«Одним з основних елементів цієї стратегії є поділ країни на карантинні зони, за якими залежно від епідситуації вводять чи скасовують ті чи інші обмеження в соціальній, побутовій або економічній сферах. Ми можемо констатувати: наша стратегія спрацювала й дала відчутний результат», – зазначив очільник МОЗ.

Наразі ж Україна отримала ще один вагомий інструмент у боротьбі з хворобою – якісну та ефективну вакцину. Тож Максим Степанов закликав не піддаватися маніпуляціям, не вірити фейкам, а свідомо ухвалювати рішення про вакцинацію, щоб зберегти своє здоров’я й життя та допомогти сформувати колективний імунітет у державі.

Нагадаємо, що вакцинальна кампанія в Україні розпочалася 24 лютого. Наразі щеплено майже 12,5 тис. осіб.