Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Максим Степанов: Ми не допустимо звільнення медичних працівників через реформу

21 квітня 2020
3542

Реформа системи охорони здоров’я України повинна відбуватися таким чином, щоб від неї виграли як медичні працівники, так і пацієнти. При цьому недопустимим є звільнення медиків через зміну механізмів фінансування закладів.

Про це Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов заявив на селекторній нараді з обласними департаментами охорони здоров’я з усієї України. 

“У зв’язку із переходом з першого квітня на програму медичних гарантій (старт другого етапу медичної реформи, - ред.), ми проводимо ретельний аудит того, як це впливає і вплине на 2 і 3 рівні медицини. Коли ми вивчили всі договори на предмет дефіциту і профіциту коштів, то побачили, що з понад 1600 закладів охорони здоров’я 984 мають дефіцит. Це дуже тривожні сигнали. Ми не можемо допустити звільнення медпрацівників”, - зазначив Максим Степанов. 

За словами Міністра охорони здоров’я, зараз керівництво МОЗ максимально налаштоване на діалог з регіонами – щоб “не допустити катастрофічних наслідків фінансування галузі”. 

При цьому, як зазначили учасники селекторної наради з регіонів, у зоні особливого ризику через недостатнє фінансування галузі знаходиться протитуберкульозна служба, психіатричні лікарні, екстрена медична допомога та високоспеціалізовані медичні напрями. 

«Якщо ми не прокриємо дефіцит в коштах — нам доведеться закривати бригади в сільській місцевості, в районах. Якщо лишиться так, як є, ми скоротимо 30 бригад зі 145. Тобто, міста будуть забезпечені, а села — ні», - заявили представники Департаменту охорони здоров’я Запорізької області на селекторі. Схожі побоювання висловили також представники інших регіонів України. 

За підсумками наради Максим Степанов доручив Департаментам охорони здоров’я надати в МОЗ повну інформацію щодо планів так званої «оптимізації», а також своє бачення реформування та фінансування закладів медицини. “Але, перш за все, чекаю на фідбек від лікарів щодо ситуації, яка склалася в контексті реалізації другого етапу реформи”, - резюмував Міністр охорони здоров’я Максим Степанов.