Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Майже мільйон українців захворіли на ГРВІ від початку жовтня. Це на 35,9% більше, ніж в аналогічному періоді минулого сезону

22 листопада 2023
741

В Україні 983 372 людини захворіли на гострі респіраторні вірусні інфекції (застуди, грип та COVID-19) від початку жовтня до 19 листопада. Це на 35,9% більше за кількість захворілих за аналогічний період сезону 2022-2023 років. Упродовж минулого тижня (з 13 по 19 листопада) зареєстровано 146 423 випадки ГРВІ, із них 80 647 – у дітей віком до 17 років. 4 259 українців були госпіталізовані, із них 2 036 – діти до 17 років.

Наразі перевищення епідемічного порогу високого рівня зафіксовано у Тернопільській області. В Житомирській, Івано-Франківській, Львівській, Полтавській, Рівненській, Сумській та Чернівецькій областях показники захворюваності на ГРВІ – на середньому рівні. В інших регіонах України зберігається низький рівень захворюваності. 

Також упродовж тижня виявлено 10 317 випадків захворювання на COVID-19, 37 випадків були летальними. 

Нагадаємо, найкращим захистом від ускладнень та важкого перебігу захворювання на COVID-19 та грип залишається вакцинація. 

Щеплення проти COVID-19 – безоплатні для кожного українця. Зробити його можна у пунктах щеплення чи в амбулаторії через запис у свого сімейного лікаря. Медики використовують вакцини «Janssen» (виробник «Johnson&Johnson») та «Comirnaty» (виробник «Pfizer»). Також доступна вакцина проти COVID-19 для дітей з 5-річного віку (виробник «Pfizer» — вакцина «Comirnaty» для дітей).

Вакцини проти грипу корейського або французького виробництва доступні в аптеках. Обидві вакцини пройшли державний контроль якості. З початку жовтня щеплення зробили 82 427 українців. Крім того, кожна область отримала безоплатну вакцину для щеплення проти грипу медичних працівників.

Нагадуємо, що за перших ознак захворювання не потрібно призначати собі лікування самостійно – необхідно звернутися до сімейного лікаря. Лише лікар після огляду та аналізу стану організму може призначити ефективне лікування.