Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Лікарні Київщини додатково отримали майже 50 мільйонів на виплату зарплат медикам

19 жовтня 2022
2902

Низка лікарень Київщини має розрив у кілька мільйонів гривень між коштами, які отримує від Нацслужби здоров’я України, та коштами, необхіними для виплати заробітних плат медикам. Зараз цю різницю покриває держава. Вона надає лікарням дофінансування, аби в кожній із них медичні працівники вчасно та в повному обсязі були забезпечені заробітною платою.

Лише в Київській області на дофінансування лікарень із початку року було виділено 48 мільйонів гривень.

«Від початку року лікарні, які власним коштом не можуть забезпечити виплату зарплати медикам, отримують пакет «дофінансування» від Національної служби здоров’я України. Однак дофінансування — це не подарунок держави, це лише тимчасовий механізм, який передусім спрямований на підтримку медичних працівників. Вони мають щомісяця безперебійно отримувати заробітну плату, а не страждати через неефективний менеджмент керівництва лікарні», — розповів Олексій Яременко під час зустрічі з керівниками фінансово неуспішних лікарень Київщини.

За цей час лікарні, які отримують дофінансування в мажах пакету НСЗУ «Забезпечення збереження кадрового потенціалу для надання медичної допомоги», мали працювати над посиленням власної фінансової спроможності — оптимізуватися та розробити модель подальшого розвитку. Частина медзакладів уже покращили менеджмент та стали фінансово самостійними. З керівниками решти лікарень триває робота.

«Зараз ми працюємо з кожним окремим медзакладом, щоби визначити сильні та слабкі сторони та разом шукаємо шляхи, посилення їхньої фінансової спроможності. Десь необхідна незначна оптимізація, десь лікарня має шукати можливість розширити спектр послуг та законтрактуватися на додаткові пакети НСЗУ», — додав заступник міністра охорони здоров’я.

За його словами, наступного року з огляду на війну та суттєве навантаження на бюджет державі буде складніше дофінансовувати медичні заклади. Тому до закриття фінансових потреб лікарень на виплату заробітної плати має долучатися й місцева влада, яка є безпосереднім власником медичних закладів.

Нагадаємо, напередодні МОЗ повідомляло, що за пів року середня зарплата лікаря зросла на понад 30 %.