Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Лікарі Охматдиту врятували дитину із рідкісними вадами дихальних шляхів та стравоходу

10 лютого 2022
1391

Спеціалісти НДСЛ МОЗ України «Охматдит» врятували хлопчика з рідкісною вродженою вадою дихальних шляхів та стравоходу, яка зустрічається раз на 10–20 тис. пологів.

При народженні у дитини була виявлена ларинго-трахео-езофагеальна розщілина, при якій гортань і глотка, трахея і стравохід не є розділені. Ще декілька років тому такі діти не мали шансів на життя. Потрапивши до Охматдиту, дитина не могла самостійно дихати, ковтати, а також мала ваду серця – судинне кільце, що стискало трахею і стравохід. 

Для порятунку маленького пацієнта була розроблена індивідуальна програма лікування у три складні хірургічні етапи та залучена висококваліфікована команда з хірургів, анестезіологів, інтенсивістів, неонатологів, педіатрів, генетиків, реабілітологів. Хід лікування розпочався у віці 2 тижнів, у 2 місяці дитині була проведена корекція клефту (розщілини).

Загалом було проведено три операції, які забезпечили дитині одужання та подарували шанс на повноцінне життя. Лікування проводилось мультидисциплінарною командою лікарів Охматдиту під керівництвом дитячого хірурга, професора Євгена Руденка.

Нещодавно хлопчику виповнився рік, планове контрольне обстеження (через 9 місяців після завершення лікування) підтвердило повне відновлення будови і функцій гортані, трахеї, глотки та стравоходу. Дитина самостійно дихає, ковтає та харчується, а також має дзвінкий голос, що свідчить про нормальну функцію голосових зв‘язок і можливість вільно спілкуватись.

Довідка:

Це третя дитина в Україні, якій успішно провели подібну операцію. Всі пацієнти отримали висококваліфіковану допомогу в Охматдиті.