Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Лабораторно підтверджено один випадок дифтерії в Закарпатській області

23 жовтня 2019
6808

Діагноз «дифтерія» у 23-річного індійського студента Ужгородського медичного університету підтвердився лабораторно, повідомляє Центр громадського здоров’я України.

Лікарі здійснили протиепідемічні заходи щодо виявлення збудника серед контактних осіб, всього обстежено 123 особи, серед восьми з них лабораторно виявлено ріст дифтерійної палички без клінічних ознак, дослідження тривають. Жоден з пацієнтів не потребує введення сироватки через легкий перебіг хвороби.

За 10 місяців 2019 року в Україні зареєстровано 2 випадки захворювання на дифтерію. Станом на 1 жовтня 2019 року в Україні є більше 190 флаконів сироватки від дифтерії, які надані в якості гуманітарної допомоги ВООЗ і розподілені в усі області.

В Закарпатській області середній рівень вакцинації проти дифтерії складає всього 44%, в середній показник по Україні - 52%.

Нагадуємо, що захиститися від дифтерії і попередити розвиток небезпечних ускладнень – вакцинація для дітей і ревакцинація для дорослих (кожні 10 років).

Під час епідемії дифтерії в Україні з 1991-го до 1998-го року, спричиненої низьким охопленням дітей вакцинацією та відсутністю ревакцинації дорослих, на дифтерію захворіли близько 20 тисяч людей, 696 з них померли.

Вакцинація від дифтерії призначена не лише дітям, а і дорослим.

В Україні щеплення від дифтерії дітям можна зробити безоплатно цільноклітинною вакциною проти кашлюку, дифтерії та правцю АКДП, яка забезпечує найкращий захист. Також наявна безкоштовна вакцина для профілактики дифтерії та правця АДП та вакцина для профілактики дифтерії та правця із зменшеним вмістом антигена АДП-М, яку застосовують для дорослих.

Станом на 1 вересня 2019 року в Україні наявні 1,79 млн доз вакцини АКДП, 178 тис доз АДП та 5,4 млн доз АДП-М.

 

 

 

Читайте також