Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Кожен має знати про ризики та формувати відповідальне ставлення до вживання антибіотиків

16 листопада 2016
4708

Внаслідок безконтрольного приймання антибіотиків у бактерії формується стійкість до препаратів. Це означає довше і дорожче лікування інфекційних захворювань та післяопераційних ускладнень, підвищення рівня смертності.

«Гасло «Самолікування шкідливе для вашого здоров’я» – надзвичайно актуальне для теми неконтрольованого вживання антибіотиків. Нам необхідна національна стратегія та план дії з раціонального використання протимікробних препаратів у медицині та ветеринарії. Питання щодо призначення антибіотиків досі не достатньо врегульовано. На відміну від європейських країн вони все ще відпускаються без рецепта», - зазначила Оксана Сивак, заступник міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції.

У міністерстві розуміють важливість цієї проблеми, тому вже зробили певні кроки для її вирішення. Над національною стратегією та планом дій щодо боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів працює робоча група. Першим пунктом у ньому буде політика використання антибіотиків, другим — епіднагляд за протимікробною резистентністю, наступний напрямок — це епіднагляд за інфекціями, що пов’язані із наданням медичної допомоги. Україну відвідала місія Європейського центру контролю за захворюваннями (ECDC), учасники якої оцінили стан справ та вказали на прогалини, які вітчизняні експерти останніми роками не помічали.

Зміни потрібні не лише на державному рівні, кожен українець має почати рятувати себе сам: найперше, приймати антибіотик лише під наглядом лікаря, приділяти увагу профілактиці захворювань та робити щеплення.

Як повідомляє один із організаторів акції «#Антибіотик_за_рецептом» Віктор Ляшко, голова ГО «Інфекційний контроль в Україні», уже за кілька років антибіотики можуть перестати діяти на більшість хвороб. Відтак пневмонія, гонорея, туберкульоз та післяопераційні ускладнення стануть смертельними для людства.

Василь Лазоришинець, кардіохірург, директор Національного Інституту ім. М. Амосова констатує, що на практиці лікарі вже стикаються із цією проблемою. «Зловживання» антибіотиками призводить до важких серцевих хвороб. Залежно від групи антибіотика, таких пацієнтів від 40 до 100 відсотків. «Нові антибіотики, які зараз тільки розробляються і можуть бути чутливими до теперішніх хвороб, – вони з’являться у нас лише у 2022-23 роках», – зазначив він.

Народний депутат, голова Комітету з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець зауважила, що антибіотики мають продаватися в аптеці за рецептом, а лікар мусить нести персональну відповідальність за якість лікування і призначений препарат, відповідно до європейських стандартів лікування, які має адаптувати і затвердити МОЗ вже в цьому році.

Свій варіант дій для посилення відповідального споживання антибіотиків запропонував народний депутат Олексій Кириченко, який порекомендував впровадити відшкодування вартості таких антибактеріальних препаратів.

Проблема антибіотикорезистентності актуальна в усьому світі. Україна нещодавно приєдналася до Глобальної ініціативи з безпеки і охорони здоров’я (Global Health Security Agenda), розглядає питання стримування стійкості до антибіотиків – пріоритетом номер один. Цей крок був одним із ключових етапів виконання Угоди про асоціацію з ЄС.

Сьогодні кожен другий українець, що вживає антибіотик, насправді не потребує лікування ним, а кожен третій вважає, що антибіотики лікують вірусні та застудні захворювання. Половина українців самі собі прописують антибіотики та вживають їх за схемою: «допомогло минулого разу — допоможе і тепер», або «стало краще — припиняю приймати препарат».