Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Комп’ютерна томографія у лікарнях, які мають договір з НСЗУ, є безкоштовною для пацієнтів

20 грудня 2021
1541

Проведення комп’ютерної томографії у закладах, які мають відповідні пакети з НСЗУ, проводиться у повному обсязі безоплатно для пацієнта, за ці послуги сплачує держава. 

Наявність у лікарнях комп’ютерних томографів дозволяє медикам оперативніше і якісніше проводити необхідну діагностику, а пацієнтам –  отримувати фахову допомогу на місцях, не витрачаючи час і кошти на поїздки до інших медзакладів. 

Зробити КТ безоплатно можна у тих закладах, які підписали договір з НСЗУ на амбулаторну допомогу і мають відповідне обладнання. Обстеження для пацієнта є безоплатним, якщо він має показання до КТ та направлення від лікаря. Тобто пацієнт має звернутись до свого сімейного або лікуючого лікаря. 

Якщо у закладі вимагають плату за проведення такого обстеження, це є порушенням прав пацієнта. У такому випадку можна подати скаргу через електронну форму на сайті НСЗУ у розділі “Громадянам” https://nszu.gov.ua/gromadyanam. У разі необхідності, оператори контакт-центру НСЗУ за номером 16-77 підкажуть, як правильно подати скаргу.

Якщо фахівець після огляду пацієнта і зважаючи на клінічні показники бачить потребу в КТ, він виписує пацієнту е-направлення на обстеження. Заклад пацієнт обирає самостійно. Детальніше про те, як отримати та скористатися направленням на безоплатне КТ, можна дізнатися за посиланням https://bit.ly/3J0HmD3

Якщо пацієнт перебуває на лікуванні у стаціонарі, то усі необхідні обстеження входять до відповідного пакету послуг та проводяться одразу в лікарні, куди його госпіталізували. 

Про те, чи варто робити комп’ютерну томографію при COVID-19, – детальніше за посиланням https://bit.ly/3BKik7a  

Звертаємо увагу, що наступного року законтрактовані лікарні продовжать надавати послуги комп’ютерної томографії безкоштовно для пацієнта.

Крім того, 131 комп’ютерний томограф встановлено наразі в українських лікарнях у всіх 24 областях країни у межах проєкту Президента “Велике Будівництво”. Загалом за цією програмою закуплено 161 томограф, решта – найближчим часом будуть також введені в дію.

Довідково: Один з напрямків реалізації проєкту “Велике будівництво” – реконструкція приймальних відділень з їх оснащенням новим діагностичним обладнанням, у т.ч. – сучасними комп’ютерними томографами. Реконструкція лікарень відбувається з урахуванням усіх вимог безбар’єрності та доступності для пацієнтів.