Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

КМУ ухвалив постанову про внесення змін до переліку послуг та тарифів на послуги з трансплантації

7 липня 2021
7032

7 липня Кабінет Міністрів України ухвалив постанову про внесення змін до переліку послуг та тарифів на послуги з трансплантації.

Запропоновані зміни передбачають розширення перелік послуг із трансплантації та підвищення тарифів на трансплантацію печінки, нирки та трансплантацію кісткового мозку.

Постановою передбачено зокрема:

  • створення послуги «екстракорпоральний фотоферез» та відповідного тарифу на послугу. Це дасть змогу пацієнтам безоплатно отримувати допомогу в разі ускладнення реакції «трансплантат проти хазяїна»;

  • створення послуги та відповідного тарифу з посттрансплантаційного супроводу пацієнтів після трансплантації кісткового мозку. Вказану послугу зможуть отримувати також пацієнти, яким було трансплантовано кістковий мозок за кордоном.

«Протягом 2020 року 408 пацієнтів були спрямовані на лікування закордон. Нині ми прагнемо здобути трансплантаційну незалежність та проводити якомога більше операцій із пересадок органів та кісткового мозку в Україні. Таким чином, крок за кроком Міністерство охорони здоров’я реалізує Національну економічну стратегію на період до 2030 року, — зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. — Ухвалені зміни зроблять послуги з трансплантації більш доступними й ми зможемо надати допомогу якомога більшій кількості українців, які потребують такого лікування».

Також зміни в постанові сприятимуть ефективному використанню коштів державного бюджету, адже вартість аналогічних послуг за кордоном значно перевищує запропоновані тарифи.

Трансплантація органів у закладах-учасниках пілотного проєкту є безоплатною для пацієнтів і оплачується за рахунок коштів державного бюджету.