Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

450 тисяч доз вакцини БЦЖ вже в Україні

11 березня 2021
17062

 9 березня на замовлення Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) доставив в Україну вакцини для захисту дітей від туберкульозу (БЦЖ), закуплені за кошти державного бюджету.

 Безпечна та ефективна вакцина вироблена Serum Institute of India, прекваліфікована ВООЗ.

 Це перша партія БЦЖ, що надійшла в країну цього року. Пізніше Україна отримає ще 640 тисяч доз.

 Вакцини закуплені ЮНІСЕФ за кошти із залишків бюджету 2018 року. 

Щеплення можна зробити безоплатно в державних медичних закладах або приватних, які уклали угоду з Національною службою здоров’я.

МОЗ України та ЮНІСЕФ закликають вакцинувати малюків вчасно за графіком – одну дозу БЦЖ вводять на 3–5 день життя. Якщо ваша дитина пропустила щеплення, зверніться до свого лікаря, щоб отримати захист від туберкульозу якнайшвидше.

Для немовлят захист від туберкульозу дуже важливий: у маленьких дітей захворювання протікає у вигляді генералізованої форми – з ураженням печінки, нирок, кісток та високим ризиком туберкульозного менінгіту. 

У 2020 році за даними ЦГЗ щеплення проти туберкульозу отримали 88,8% дітей до року.

Інфекція передається повітряно-крапельним шляхом (від хворої людини до здорової при чханні, кашлі).

Минулого тижня ЮНІСЕФ доставив в Україну 2,4 млн доз вакцини проти дифтерії-правця для дітей і дорослих, закуплених за кошти державного бюджету. Постачання охоплювало 600 тисяч доз препарату для профілактики кашлюка, дифтерії та правця з цільноклітинним кашлюковим компонентом (АКДП); 300 тисяч доз вакцини для профілактики дифтерії та правця (АДП) для дітей з 6 років та 1,5 млн для профілактики дифтерії та правця зі зменшеним вмістом антигена (АДП-М) для дорослих.