Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Які психологічні послуги можна безоплатно отримати у сімейного лікаря та педіатра у 2024 році

29 грудня 2023
331

Нині 8 620 лікарів у 865 медзакладах первинної меддопомоги надають послуги з охорони ментального здоровʼя. Це становить понад третину від загальної кількості, й у планах Міністерства охорони здоровʼя – збільшити цей показник, щоб психологічну допомогу за потреби міг отримати кожен пацієнт по всій країні.

Так, на наступний рік майже 800 медзакладів «первинки» вже очікують проєкт договору від НСЗУ на надання послуг у межах пакета «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».

За цим пакетом пацієнт (дорослий або дитина) може безоплатно отримати ранню діагностику та базову психологічну допомогу. Зокрема, сімейний лікар, педіатр чи терапевт може провести оцінку психічного стану та надати медичну й психологічну допомогу пацієнтам із розладами психіки у межах своєї компетенції. 

Нагадаємо, усі лікарі, які надають послуги в межах цього пакета, пройшли спеціальне навчання

Серед послуг, які медзаклад зобовʼязаний надавати в межах пакета «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги» в 2024 році, є також наступні:

  1. Оцінка психічного статусу пацієнта, спрямована на виявлення психічних і неврологічних розладів (ПНР), а також оцінка психічного статусу дітей, спрямованих на виявлення емоційних, поведінкових розладів, насильства (фізичного, сексуального, емоційного, занедбаності та інших форм жорстокого поводження).

  2. Направлення на проведення лабораторних та інструментальних  досліджень з виключення ПНР, що викликані станом фізичного здоров’я.

  3. Скерування пацієнта (за згодою та за потреби) до лікаря-психіатра.

  4. Складання плану ведення та лікування пацієнта з встановленими розладами.

  5. Надання пацієнту першої психологічної допомоги.

  6. Моніторинг лікування та контроль за виконанням плану спостереження й лікування.

  7. Забезпечення супроводу пацієнта з ПНР.

  8. Скерування пацієнта, за відсутності позитивної динаміки у його стані після застосування психосоціальних, фармакологічних та поведінкових втручань, до вузьких фахівців (психіатра, психолога, психотерапевта, психофізіолога, нарколога та/або невролога) та взаємодія з ними.

  9. Направлення пацієнта за наявності показань в інші заклади охорони здоровʼя для надання їм спеціалізованої меддопомоги та інших медпослуг.

  10.  Надання своєчасної невідкладної меддопомоги пацієнту за станів, що виникли під час надання медичних послуг та загрожують життю.

  11.  Психологічна підтримка членів родини, законних представників та/або осіб, які здійснюють догляд за пацієнтом, а також інформування їх про проблеми з психічним здоров’ям пацієнта та вплив близького оточення на одужання родича.

  12.  Навчання пацієнта техніці самодопомоги.

Також передбачена можливість надання меддопомоги телемедичними засобами (телеконсультування/телевідеоконсультування у режимі реального або відкладеного часу). Після такого обстеження та/або консультування обов’язково має бути створений запис про медогляд, надання консультації або лікування в ЕСОЗ (електронній системі охорони здоров’я).

Зазначимо, що усі ці та інші послуги в межах пакета є абсолютно безоплатними для пацієнта, вартість послуг сплачує медзакладам Національна служба здоровʼя України (НСЗУ) за Програмою медичних гарантій.

Перевірити, чи є ваш медзаклад серед тих, що надають першу психологічну допомогу, можна на інтерактивній мапі або запитавши про це в операторів гарячої лінії НСЗУ за номером 16-77