Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Якби Україна не запровадила в березні жорсткий карантин, то до кінця цього року, за неоптимістичним сценарієм, від коронавірусу в країні померли б 145 тисяч людей, - Віктор Ляшко

18 червня 2020
1394

Україна останній тиждень демонструє різке зростання кількості нових випадків захворювання на COVID-19. Тенденція до погіршення епідемічної ситуації простежується з початку поетапного пом’якшення країною карантинних обмежень. Тому зростання кількості хворих на коронавірусну інфекцію напряму не пов’язано зі збільшенням кількості проведених тестувань. 

Про це під час брифінгу зазначив заступник Міністра охорони здоров’я,  головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

За даними ВООЗ, у світі виявляється лише 30 відсотків випадків COVID-19, 70 відсотків хворих або переносять вірус безсимптомно, або хворіють у легкій формі й не звертаються по медичну допомогу. 

«Для отримання реальної картини поширення  COVID-19 і для виявлення імунітету населення до коронавірусу МОЗ проводить підготовку до масштабного ІФА-тестування. Воно проводитиметься вибірково, особливо у населених пунктах, які постраждали від спалаху хвороби», - наголосив Віктор Ляшко.

Як зазначив він МОЗ розробило 81 сценарій можливого  розвитку ситуації з  COVID-19 у країні. Ретроспективно вибрано 3 сценарії, які враховують сезонність поширення вірусу. 

«Якби Україна не запровадила в березні жорсткий карантин, то до кінця цього року, за неоптимістичним сценарієм, від коронавірусу в країні померли б 145 тисяч людей. Крім цього, уже з 25 квітня відділення інтенсивної терапії по всій країні були б переповнені», - повідомив Віктор Ляшко. 

В Україні за умови дотримання правил адаптивного карантину при помірній сезонності коронавірусу прогнозується, що до кінця року буде приблизно 4 тисячі померлих від COVID-19. Однак сезонність не є головним фактором. Показник смертності може коливатися, якщо українці будуть ігнорувати рекомендації МОЗ.  Наразі в Україні помирає один хворий із 30. Фахівці сподівалися на зменшення агресивності вірусу через спеку, але сьогоднішня динаміка не підтверджує цих очікувань.  В Україні 70% смертей від COVID-19 припадає на людей віком від 60 років.

Якщо ситуація буде розвиватися за гіршим сценарієм, то в деяких областях уже з 22 червня може бути введено жорсткий карантин. Але існує також висока ймовірність скасування карантину  за умови дотримання протиепідемічних правил. 

Уряд 17 червня схвалив постанову, якою подовжив дію адаптивного карантину до 31 липня. Крім цього, документ передбачає: обов'язкове носіння масок у громадських місцях, подовження дії заборони на відкриття дитячих оздоровчих закладів, масові заходи з розрахунку не більше 1 людини на 5 кв. м, обмеження кількості людей у громадських місцях до  1 людини на 10 кв. м, заборону перевезень пасажирів у кількості, більшій за кількість місць у транспортному засобі.

З 22 червня будуть дещо змінені індикатори можливого посилення карантинних заходів на місцях. Зокрема, встановлені такі критерії: середня кількість тестувань методами ПЛР та ІФА-аналізу (не менше ніж 24 на 100 тисяч населення, раніше — 12). Замість інцидентності вводиться коефіцієнт виявлення випадків інфікування коронавірусом, він складає більше 11%, а також введено показник динаміки зростання випадків інфікування — більше 10%.  Рішення щодо посилення чи послаблення карантину будуть приймати органи місцевого самоврядування за поданням головного санітарного лікаря області.  Обмежувальні заходи можна буде вводити не для всієї області, а  для окремого району.

Збереження динаміки сьогоднішніх критеріїв епідемічної ситуації дозволить пом’якшити з 22 червня карантин у Києві та Чернівецькій області, які раніше  не могли цього зробити. Натомість негативну динаміку демонструє Харківська область.

Уряд на найближчому засіданні, запланованому на 19 червня, планує розглянути питання звільнення від оподаткування операцій закупівлі ІФА-тестів і обладнання, а також спростити процедуру їх придбання.

Україна перебуває на певному плато. МОЗ розраховувало на збереження динаміки поширення коронавірусу в рамках  від 300 до 500 нових випадків інфікування на добу. Однак через недотримання протиепідемічних заходів ситуація погіршилась. Наразі будуть проводитися перевірки їх дотримання.

На державній комісії ТЕБ та НС дано доручення готувати законопроєкт, який передбачає посилення  адміністративної відповідальності за порушення маскового режиму в громадських місцях. 

В Україні спостерігається тенденція до значного збільшення госпіталізації хворих. Якщо раніше фіксувалося до 100 госпіталізованих за добу, то сьогодні — 190. Також зростає кількість випадків захворювання на пневмонію (з 200 випадків до 600-700).

Щоденно на апараті ШВЛ перебуває 90 хворих. Інститут мікробіології НАНУ на замовлення МОЗ розробляє політестсистему, яка буде використана в новому сезоні грипу і грипоподібних захворювань.

Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19 за посиланням.