Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Як зміцнити спроможність України реагувати на надзвичайні ситуації: відбувся семінар ВООЗ

11 вересня 2022
2391

Понад 30 представників системи охорони здоров’я взяли участь у семінарі Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо того, як зміцнити спроможність України реагувати на національні надзвичайні ситуації та спалахи за допомогою розгортання клінічних команд медицини катастроф і  громадського здоров’я.

З боку Міністерства охорони здоров’я участь взяли фахівці Експертної групи екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, Українського науково-практичного центру медицини катастроф, регіональних центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, Центру громадського здоров’я та Центру контролю і профілактики захворювань, з боку ВООЗ – Секретаріат із питань бригад надзвичайної медичної допомоги (БНМД) Департаменту екстрених операцій Штаб-квартири ВООЗ. 

Загальна мета семінару – допомогти зміцнити спроможності України в реагуванні на надзвичайні ситуації і спалахи захворювань для забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя країни шляхом залучення кваліфікованих клінічних бригад та бригад у сфері громадського здоров’я. 

Під час семінару учасники вчились: 

  • Розуміти, як концепція БНМД може забезпечити підтримку національної системи охорони здоров’я України під час надзвичайних ситуацій.
  • Визначати ключові кроки і види діяльності для розбудови національної програми щодо БНМД.
  • Окреслювати основну методологію координації доступу до національних та/або міжнародних БНМД і їх використання в рамках наявної в Україні системи реагування на надзвичайні ситуації.

Під час семінару учасники застосували різноманітні підходи та методики для навчання, зокрема, розробляли сценарій надзвичайних ситуацій, тематичні презентації, брали участь у групових дискусіях та паралельних форумах, розширювали стандарти операційних процедур для включення до них елементів міжнародної практики.

Ці нові знання та навички допоможуть у відновленні медичної інфраструктури на звільнених територіях, оскільки цей процес потребуватиме тимчасової підтримки команд медицини катастроф до часу, коли буде відновлено місцеві заклади охорони здоров'я.