Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Як українські волонтери організовують медичну допомогу під час війни

5 грудня 2022
1116

Волонтерська гуманітарна допомога – абсолютний феномен українців, який точно заслуговує на відзнаку. У Всесвітній день волонтера очільники українських благодійних фондів та громадських організацій звітують про свою роботу, зокрема в контексті підтримки медичної сфери.

Наталя Тулінова, лідер Національної агенції гуманітарної допомоги «ЗДОРОВІ»:

«Яким став цей рік для мене та моєї команди? Роком-викликом, де майже все були змушені починати з нуля, в умовах критичної обмеженості ресурсів та доступності, наявності паніки та хаосу. 

Роком змісту, коли сенс роботи настільки важливий, що ти, можливо, вперше за своє життя розумієш, що таке справжнє призначення.

Роком тотальної допомоги: проживання свого життя інтересами інших людей: вразливих пацієнтів, поранених бійців, цивільних, врятованих з-під завалів, постраждалих після мінно-вибухових травм, народжених у бомбосховищах і передчасно народжених у пологових, в містах, що були майже окуповані.

Національна агенція гуманітарної допомоги “ЗДОРОВІ” побудувала відносини одразу з більш ніж 50 міжнародними донорами та партнерами, чітко зосередившись на медичному забезпеченні закладів охорони здоров'я госпітальними ліками та дороговартісним обладнанням. За 9 місяців роботи зробили більше ніж 736 відвантажень, відпрацювали, посортували та відправили 533 заявки від закладів, покрили 180 міст та містечок, 23 регіони, нашими підшефними є 339 отримувачів – медичних установ, 5 приватних закладів, 30 військових частин, 13 військових адміністрацій. Загальна кількість вантажів – 424 тонн ліків та обладнання. Сума допомоги склала 13,9 млн доларів.

Усе це стало можливим завдяки силам справжньої фахової команди профі, з чистим серцем та потужним ентузіазмом, яких налічується 15 осіб!»   

Валентина Варава, голова правління громадської організації «Ініціатива Е+»:

«Наше основне завдання – допомога медикам як цивільним, так і військовим. Тільки вчора цифра автомобілів, що ми передали з 24 лютого, становила 162 (у тому числі 83 “швидких”), а сьогодні це ще плюс шість! Для евакуації поранених по бездоріжжю звичайні “швидкі” не підходять, тому ми переобладнуємо для військових медиків довгі санітарні джипи.

Також одне з завдань організації – оснащення необхідним медичним обладнанням медичних закладів екстреної, первинної допомоги, лікарень тощо. Генератори, станції Starlink, медичне обладнання (рентгенапарати, ЕКГ, УЗД, ШВЛ, апарати вакуумної терапії ран тощо – все, що допомагає в лікуванні поранених).

Дуже приємно було днями дізнатися, що наш фонд увійшов до 30 основних номінантів – відправників найбільшої гуманітарної допомоги саме в номінації “Медична допомога”».

Ірина Рибінкіна, засновниця Фонду «СМАРТ Медікал Ейд ЮА»:

«Я – кардіоторакальний анестезіолог-реаніматолог з 20-річним досвідом роботи в провідних клініках Великобританії та Нової Зеландії. 10 місяців тому війна змусила мене покинути домівку, щоб рятувати життя тут, в Україні. Завдяки контактам та партнерам наш фонд у координації з МОЗ зміг забезпечити 120-ти тисячам захисників аптечки з оригінальними CAT турнікетами та всіма необхідними комплектуючими; 42 автівки швидкої допомоги доставили в “гарячі” точки, де вони найбільш необхідні у порятунку поранених; 800 тонн медичного обладнання та розхідників було передано в 132 медичні заклади; ми встановили КТ в Університетській клініці.

Як лікар я  розумію, наскільки зараз медична система в Україні перевантажена та наскільки важливо вміти надати якісну допомогу постраждалим, тому ми організували низку безоплатних курсів BLS для всіх охочих та тренінги для підвищення кваліфікації медикам та парамедикам POCUS, Difficult airways, TCCC ASM (Train the Trainers). У найближчому майбутньому будуть анонсовані сертифіковані курси, що вперше будуть проведені в Україні».

Наталія Ліпська, засновниця та керівниця Благодійного фонду «КРИЛА НАДІЇ»:

«З початку російського вторгнення у 2014-му команда фонду забезпечує надання першої допомоги на полі бою (засоби тактичної медицини), а також надає допомогу пораненим в госпіталях. В час пандемії з 2019-го ми забезпечували допомогу киснезалежним людям вдома і продовжуємо цю роботу зараз. 

За 15 років роботи в сфері медичної благодійності ми навчилися працювати на всіх рівнях для допомоги своїй підопічним. Донори знають, що їх допомога буде залучена максимально ефективно. Ми робимо все від нас залежне, щоб наблизити нашу перемогу і зберегти більше життів».

Маріанна Білик, співорганізаторка, керівниця медичного напряму БО «Центр волонтерства та захисту»:

«Я, як медик, особисто їжджу в лікарні у “гарячих” зонах і дізнаюся потреби, спілкуюся з лікарями. Обов’язково заїжджаємо у прифронтові села та селища, розпитуємо місцевих. Це дозволяє максимально ефективно допомагати цивільному населенню. Наша команда моніторить та контролює потреби східного і південного напрямків. Щойно було деокуповано Херсон, туди поїхала фура зі всім необхідним.

Сьогодні БО “Центр Волонтерства та Захисту” – це один із найбільших гуманітарних хабів в Україні. За цей час ми спільно з Народною Самообороною Львівщини надали допомоги на понад 145 мільйонів доларів – це понад 8 тисяч тонн продуктів, 150 тисяч ящиків медикаментів, 8 мільйонів одиниць засобів гігієни та 58 тисяч мішків одягу. 

Загалом ми відправили понад 1100 фур гуманітарки у всі 24 області, враховуючи тимчасово окуповані території».

Рудольф Мигович, керівник БФ «Християнська Медична Асоціація»:

«З початку війни ми залучили більше ніж 300 тонн медичної допомоги, забезпечили  більше ніж 1100 запитів по всіх куточках України. У найбільш постраждалих регіонах спільно з українськими та іноземними лікарями встановили 26 мобільних  клінік. Провели близько 40 тренінгів по невідкладній допомозі цивільним та тактичній військовим. Під менторством провідних лікарів з США створили  команду з 10 тренерів по УЗД. Навчили близько 450 лікарів за протоколами Pocus та Fast, а також відправили 13 трансплантологів в одну з лікарень Гарварду та 2 анестезіологів в клініку при університеті Джона Хопкінса.

Перед українською медициною відкриті зараз всі можливості та двері. І це наш шанс побудувати чудову медичну систему з найкращими спеціалістами в світі. Вірю ми його не проґавимо».

Олена Кривенко, голова правління БО «БФ “КОЛО”»:

«Благодійний фонд “КОЛО” з самого початку активних бойових дій працює за напрямами евакуації, допомоги ЗСУ з екіпіровкою та машинами. Окремим напрямом є медичний. Фондом здійснюється закупівля ліків та витратних матеріалів та обладнання для лікарень та військових шпиталів. Здійснюється системна робота із закупівлі та послідовним забезпеченням витратними матеріалами апаратів вакуумної терапії ран для лікарень по всій Україні.

Реалізовано проєкт “Медичний десант” – це надання кваліфікованих медичних послуг у віддалених, малонаселених чи деокупованих територіях. Проєкт розпочав свою роботу з вересня 2022 року, вже здійснено понад 1200 прийомів лікарів в рамках цієї ініціативи. Наразі здійснюється закупівля та оснащення 30 машин екстреної медичної допомоги».

Інна Іваненко, виконавча директорка БФ «Пацієнти України»:

«Фонд забезпечує ліками, медичними виробами та обладнанням лікарні  у “гарячих” точках та деокупованих регіонах України. На сьогодні це 70 лікарень, загальна сума залучених коштів склала 83,5 млн грн. Також ми почали відбудовувати зруйновані внаслідок російської агресії лікарні первинки там, де це можливо. Вже відремонтували 6 медичних закладів на Київщині та Чернігівщині, всього у планах – 40 лікарень у семи областях.

Ще один проєкт, над яким працює наша команда, – реабілітація травм війни. Це і навчання реабілітаційних команд за найкращими світовими практиками, і обладнання медзакладів, щоб українські ветерани та цивільні могли проходити реабілітацію за найвищими доказовими стандартами».

Альона Онищенко, операційна лідерка Благодійного фонду «Дихай»:

«З початком війни життя кожного з нас змінилося, зокрема змінилися пріоритети та робочі завдання. Благодійний фонд “Дихай” був створений для підтримки лікарень у боротьбі з наслідками COVID-19. Наразі, з огляду на ситуацію в Україні, ми змінили напрям підтримки та витрачаємо всі залучені кошти й ресурси на допомогу лікарням та цивільному населенню, постраждалому від війни в Україні.

За дев’ять місяців війни спільними зусиллями БФ “Дихай” та небайдужих людей з усього світу вдалося зібрати понад 1,6 млн доларів США (майже 59 млн грн), які ми направляємо як гуманітарну допомогу лікарням, дитячим будинкам, хоспісам, будинкам літніх людей тощо. З 24 лютого нам вдалося забезпечити необхідними ліками, медичними виробами та обладнанням медичні заклади у Вінницькій, Київський, Дніпропетровській, Львівський, Одеської, Полтавської, Рівненській, Сумський, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Чернігівській областях України.

Окрім фінансової підтримки, БФ “Дихай” також отримує гуманітарну допомогу, яку відправляє тим, хто цього потребує. Так, ми отримали і передали понад 351 тис. одиниць передін’єкційних серветок, понад 30 000 дезінфекційних серветок різного призначення, 1 500 повністю укомплектованих аптечок типу MFAK тощо».

Дмитро Шерембей, голова Координаційної ради БО “100% життя”

До війни щорічно наші послуги отримували більше 300 тисяч пацієнтів, більшість з яких живе із хронічними станами чи уразливі до ВІЛ,  туберкульозу та гепатиту. Двадцять років ми видозмінюємо політики надання послуг пацієнтам, протягом останніх п'яти є одними з драйверів медичної реформи. Після повномасштабного вторгнення росії в Україну ми перелаштували наші проекти і значно розширили сферу діяльності. Завдяки регіональним представництвам, ми змогли налогодити швидку доставку ліків у медичні заклади найбільш уражених регіонів та гуманітарної допомоги людям у зоні бойових дій та біженцям, розпочати евакуацією населення і  створити мережу шелтерів для тих, кому потрібен прихисток. Ми розпочали нові масштабні проекти із Всесвітньою продовольчою програмою та Фондом Народонаселення ООН для підтримки людей у найбільш уражених регіонах”.

Ми залучили близько мільйона доларів додаткових коштів, через приватні пожертви, краудфандингову кампанію, які направили на закупівлю медикаментів та товарів медичного призначення на запит ДП Медичні закупівлі, Служба крові.   

Сформовано та передано територіальній обороні та ЗСУ та лікарям понад 6,5 тис. індивідуальних медичних аптечок та понад 30 тон медикаментів. Шість тисяч бронежилетів для захисту життя водіїв швидкої допомоги, медиків та соціальних працівників. До лікарень України доставили 38 тон їжі. В рамках краудфандингової кампанії придбано 3 електромобілі для евакуації людей, перевезення медикаментів та гуманітарної допомоги.

Більше 150 портативних генераторів  доставили в регіони, які внаслідок бойових дій залишилися без світла та зв’язку.

Досвід українського волонтерства принагідно показує, що волонтерські організації оперативно реагують на проблеми та виклики часу. І тому кожного дня рятують людські життя – знов і знов..