Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Як українцям із важкими пораненнями, опіками та онкологією пройти лікування за кордоном?

19 серпня 2022
2919

Міністерство охорони здоров’я України нагадує, що українці, які постраждали внаслідок збройної агресії рф, можуть бути евакуйовані та доправлені на спеціалізоване лікування до клінік Європи. 

Медична евакуація постраждалих українців здійснюється за допомоги міжнародних партнерів, зокрема у рамках співпраці МОЗ та Єврокомісії, за підтримки ВООЗ, уряду Польщі, БО «Лікарі без кордонів», БФ «Медична місія», транспортних бригад парамедиків із Польщі, Німеччини та інших країн. Зазначимо, що партнери не приймають заявки не евакуацію, а здійснюють технічну функцію, а саме: евакуюють постраждалих українців, надають оперативно медичну допомогу та супроводжують пацієнтів до лікарень. 

Йдеться про успішні евакуаційні рейси, коли МОЗ подає запит на евакуацію та отримує пропозиції від різних країн-членів Європейського Союзу та Європейської економічної зони щодо готовності прийняти пацієнтів та забезпечити необхідне лікування. Далі МОЗ контактує з країною, що приймає пацієнтів, та узгоджує етапи й маршрути безпечного медичного транспортування.

Ознайомитися з алгоритмом медичної евакуації можна за посиланням 

Важливо, що рішення про направлення пацієнта на лікування за кордон приймає лікар, керуючись наказом МОЗ №574 від 05.04.2022 р. «Про затвердження Критеріїв направлення громадян України для лікування за кордон на період дії воєнного стану та Переліку закладів охорони здоров’я, які здійснюють координацію направлення громадян України для лікування за кордон на період дії воєнного стану».

До закордонних клінік транспортуються насамперед:

  • пацієнти з травмами, які потребують надання третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги;
  • пацієнти, які потребують надання комбустіологічної допомоги (опіки);
  • діти з новоутвореннями, які потребують надання високоспеціалізованої медичної допомоги;
  • дорослі пацієнти з новоутвореннями, які потребують надання високоспеціалізованої медичної допомоги;
  • діти з орфанними захворюваннями.

Відповідність критеріям направлення громадян України за кордон для лікування під час дії воєнного стану підтверджується формою первинної облікової документації № 027/о «Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого», заповненою лікарем закладу охорони здоров’я, який здійснює координацію направлення громадян України для лікування за кордон.

Із собою пацієнт повинен мати документ, що посвідчує особу — закордонний або внутрішній паспорт. Також потрібні виписки з історії хвороби дитини. Однак це не є обов’язковою вимогою станом на зараз. У будь-якому випадку, відсутність тих чи інших документів не є перешкодою для вивезення онкохворої дитини на лікування за кордон.

Окрім того, МОЗ запроваджено додаткову можливість подати заявку на евакуацію. Адже через воєнні дії багато людей не завжди мають зв'язок із сімейним лікарем. Важкохворі українці або ж ті, хто отримав травми внаслідок війни, можуть самостійно подати попередню заявку на Програму медичної евакуації.  

Для цього на сайті Міністерства охорони здоров’я України в розділі Громадянам слід заповнити відповідну заявку. Далі ви отримаєте зворотний зв'язок. 

Підготовка пацієнта зазвичай триває від 3-4 днів до 2 тижнів, Міністерство забезпечує комунікацію з клініками та міжнародними партнерами.

Нагадуємо, що евакуація для українських пацієнтів — безоплатна. МОЗ у співпраці з Єврокомісією організовують евакуаційні рейси з найгарячіших точок до більш безпечних регіонів України та направляють людей на лікування за кордон абсолютно на безоплатній основі.