Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Як українці можуть отримати медичну допомогу в Німеччині

28 вересня 2022
2678

За даними ООН, близько одного мільйона українців виїхало в Німеччину тікаючи від війни. Які медичні послуги вони можуть отримувати?

Українці в Німеччині отримують усю необхідну медичну допомогу. Їм надається доступ до повного спектра пільг і послуг, які пропонує загальнообов’язкове медичне страхування. Лікуючий лікар визначає в кожному конкретному випадку точний обсяг необхідних пільг і послуг.

Передумови для доступу до зазначених пільг загальнообов’язкового медичного страхування для громадян України включають, серед іншого: реєстрацію (процес ідентифікації та внесення до Центрального реєстру іноземців), подання заяви на отримання статусу тимчасового захисту з метою лікування до Центрального реєстру іноземців і реєстрацію в Німеччині згідно з Федеральним законом «Про реєстрацію».

Для цього необхідно зв’язатися з відповідальним центром прибуття або контактним центром міста, в якому тимчасово проживаєте. Отримати медичну консультацію, огляд лікаря та вакцинацію можна одразу в цих центрах.

Поки триває процес реєстрації, українських громадян розміщують у тимчасовому житлі. Там їх запитують про стан здоров’я та спеціальні потреби: вагітність, хронічне захворювання, ліки (наприклад, інсулін). Для подальшого звернення до сімейних лікарів та лікарень потрібна медична страховка, з якою майже все лікування, включно з ліками, є безоплатним. Про таку страховку слід запитати у своєму центрі прибуття або контактному центрі.

Щоб потрапити до лікаря, треба мати направлення на лікування. У деяких муніципалітетах замість направлення видають медичну картку. Українці, які зупинилися в муніципальних притулках або приватному житлі, можуть отримати направлення/картку в органах місцевої влади, зазвичай це соціальні служби. Після цього можна звертатися до лікаря.

Невідкладна медична допомога

У невідкладних випадках, коли існує загроза життю та здоров’ю, медичну допомогу надають без направлення. У таких екстрених ситуаціях зазначена необхідна медична допомога також є безоплатною.

Екстрену допомогу можна викликати за номером 112.

Допомога людям без документів

Якщо у громадянина України немає документів, медичної страховки або існують інші труднощі, він може звернутися до організацій, які анонімно і безоплатно лікують людей без документів. Відповідну організацію в потрібному регіоні можна знайти за посиланням (німецькою) gesundheit-ein-menschenrecht.de.

Послуги спеціально для українців, які втікають від війни

У Берліні діють понад 500 лікарських практик, які пропонують безоплатну медичну та психологічну допомогу. Інформацію про них можна знайти за посиланнями www.kvberlin.de, www.medflex.de/help-ukraine

Якщо вам не вдалося знайти відповіді на свої запитання щодо медичної допомоги в Німеччині, можна звернутися до некомерційної організації «MedWatch» за адресою [email protected]. Там є волонтери, які спілкуються українською та російською мовами.

Знайти контакти лікарів можна за цим посиланням https://www.116117.de/de/ukraine.php.

Більше про медичну допомогу українцям в Німеччині: https://moz.gov.ua/federativna-respublika-nimechchina 

Цей інформаційний матеріал підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданої від імені народу Сполучених Штатів Америки, за підтримки Програми Уряду Великої Британії «Good Governance Fund», наданої від імені народу Великої Британії. Відповідальність за зміст цього інформаційного матеріалу, який необов'язково відображає погляди USAID, Уряду Сполучених Штатів Америки, UK aid або Уряду Великої Британії, несе виключно компанія ТОВ «Делойт Консалтинг» в рамках контракту №72012118C00001.