Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Як українці можуть отримати медичну допомогу в Чехії

11 серпня 2022
3271

За даними верховного комісара з питань біженців ООН, майже 400 тис. українців виїхало у Чехію, тікаючи від війни. Як вони можуть отримати медичну допомогу в цій країні?

У Чехії працює система загальнообовʼязкового медичного страхування для всіх громадян країни та іноземців, які перебувають на її території. 

Українці, які отримали тимчасовий захист у Чехії, мають право на такі самі безоплатні послуги в рамках державної програми медичного страхування, як і у громадян Чехії. Державне страхування покриває майже всі медичні випадки, а також частково або повністю витрати на ліки. Тому для тимчасово переселених осіб, які не мають роботи, медичне обслуговування є безоплатним – гроші за нього сплачує чеська держава. 

Оформити страховку слід після отримання тимчасового захисту. Зробити це можна у таких установах:

Регіональні центри допомоги працюють щодня, крім свят, з 7 ранку до 19 або 21 години. 

Після оформлення страхування українці отримують дублікат посвідчення застрахованого. У разі оформлення страхової VZP онлайн документ прийде на електронну пошту через два дні або пізніше. Посвідчення потрібно брати з собою на кожен прийом до лікаря. 

Перші 150 днів перебування в Чехії з візою тимчасово переміщеної особи медичне страхування для українців оплачує держава (Республіка Чехія). Після 150 днів умови змінюються. Передусім зміни стосуються громадян у віці 18-64 роки. За замовчуванням для такої категорії медичне страхування для цієї категорії стає платним. 

Щоб отримувати і надалі медичну допомогу в рамках державного страхування безоплатно, наступні категорії громадян України зобовʼязані перереєструватися у VZP упродовж 8 днів, після того, як мине 150 днів з дня отримання візи тимчасового захисту (також зміни стосуються і інших страхових компаній, деталі за посиланням).

  • Студенти у віці 18-26 років мають надіслати VZP довідку про навчання від університету через онлайн-форму. Медичне страхування студентів оплачує держава. 
  • Ті, хто перебуває у пошуку роботи або особи з інвалідністю або особи, що піклуються про осіб з інвалідністю, що мають підтвердження інвалідності, мають надіслати VZP довідку, видану в Центрі зайнятості. 
  • Особи, що доглядають за дитиною віком до 7 років або двома чи більшою кількістю дітей віком до 15 років цілий день, мають надіслати написану власноруч заяву про догляд за дитиною і відсутність роботи в Чехії.

Діти до 18 років та люди старше 65 років не зобовʼязані повторно реєструватись, але можуть повторно надіслати в страхову, відповідно, контакти законного представника або власні

Більше інформації на сторінці VZP

Українці, які приїхали до Чехії, але не оформили тимчасовий захист, можуть отримати безоплатну медичну допомогу у лікарів-волонтерів, перелік яких є на сайті www.lekariproukrajinu.cz. Серед них є лікарі, які розмовляють українською/російською мовами.

Безоплатну невідкладну медичну допомогу можна отримати й без страховки в державних лікарнях Чехії. Перелік та контакти таких закладів зазначені на сайті Міністерства охорони здоровʼя Чехії. 

Інформаційна лінія Міністерства охорони здоров'я для українців: +420226201221. Оператори розмовляють українською.

Більше інформації про те, як отримати медичну допомогу українцям в Чехії, читайте за посиланням: https://moz.gov.ua/cheska-respublika 

Цей інформаційний матеріал підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданої від імені народу Сполучених Штатів Америки, за підтримки Програми Уряду Великої Британії «Good Governance Fund», наданої від імені народу Великої Британії. Відповідальність за зміст цього інформаційного матеріалу, який необов'язково відображає погляди USAID, Уряду Сполучених Штатів Америки, UK aid або Уряду Великої Британії, несе виключно компанія ТОВ «Делойт Консалтинг» в рамках контракту №72012118C00001.