Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Як українці користуються е-рецептом за кордоном

8 травня 2023
1190

Українці, які тимчасово перебувають за кордоном, користуються електронними рецептами значно частіше, ніж в Україні, адже всі рецептурні препарати в країнах ЄС можна придбати лише на основі медичних показань, після візиту до лікаря та, найголовніше, — за наявності рецепта.

Як же впроваджували е-рецепти на національному рівні в країнах ЄС? З якими проблемами стикалися? Як оцінюють ефективність впровадження е-рецепта українці в країнах ЄС?

У Чехії виключно на електронний рецепт лікарі перейшли з 2018 року, хоча перші електронні рецепти почали видавати ще в 2008 році. У чеській моделі е-рецепти зберігаються у так званому Центральному репозиторії електронних рецептів (CÚER). Це відповідник української центральної бази даних ЕСОЗ.

Кожен чеський е-рецепт має унікальний ідентифікатор з 12-значного коду і штрих-коду, який сканує фармацевт. Ідентифікатор рецепта може бути у вигляді паперового запису, смс-повідомлення, листа на пошту або міститися у спеціальних мобільних додатках.

Переваги е-рецептів у Чехії полягають у тому, що лікар може перевірити, чи дійсно пацієнт скористався виписаним рецептом, — ця інформація зберігається у медичних записах пацієнта. Також, як і в Україні, повторний рецепт можна відправити пацієнтові онлайн без необхідності персонального візиту.

Ось що розповідає про досвід користування електронним рецептом киянка Дар’я, яка тимчасово перебуває у Чехії.

«Я захворіла на ангіну і мені потрібен був антибіотик. Лікарка після обстеження виписала мені необхідні ліки, оформивши електронний рецепт у системі. Мені було зручніше скористатися паперовою версією, тож вона рецепт роздрукувала. У найближчій аптеці провізор ввів номер рецепта, і мені видали рівно ту дозу ліків, яка потрібна була для лікування. Також мені нагадали, скільки і як я маю ці ліки приймати».

В Австрії електронний рецепт, відомий як «ELGA e-Medikation», впроваджується з 2018 року. Це система електронного обміну даними між лікарнями та аптеками, яка дозволяє лікарям електронно виписувати рецепти, а пацієнти можуть отримувати медичні препарати без паперових рецептів.

ELGA e-Medikation була запроваджена у кілька етапів. З 2018 року лікарі загальної практики можуть виписувати рецепти електронно. У 2019 році система була розширена для спеціалістів та лікарів-експертів.

З 2020 року пацієнти можуть отримувати медичні препарати за допомогою електронного рецепта в будь-якій аптеці, яка приєдналася до системи. Пацієнти можуть також переглядати свій електронний рецепт через портал пацієнта ELGA.

ELGA e-Medikation є безоплатною для пацієнтів та лікарів. Вона дозволяє ефективніше контролювати медичні препарати та їхнє використання, зменшує кількість помилок у виписуванні рецептів та полегшує процес отримання ліків для пацієнтів.

Також для людей, які вживають ліки на постійній основі, можна продовжувати дію рецепта без фізичного прийому у лікаря.

«Мені кілька разів доводилося придбавати рецептурні ліки в австрійських аптеках — для себе і для мого сина. Деколи лікарі друкували паперові рецепти, але на повторний курс мені достатньо було назвати в аптеці номер своєї медстраховки. Деякі ліки — як-от краплі в ніс чи спрей для горла — я купувала власним коштом, тоді як медичні засоби та протизапальні препарати видали в аптеці безоплатно, — ділиться досвідом киянка Олена. — В Австрії, як і в Україні, існує програма реімбурсації, завдяки чому деякі ліки я отримувала одразу без оплати. За деякі подавала документи в страхову компанію для відшкодування. Тут також можна в певних випадках поновлювати рецепт без візиту до лікаря. Але, звичайно, ці послуги стають доступними лише після хоча б первинного візиту до лікаря і внесення даних до електронної бази». 

У Словенії з 2016 року працює національна інформаційна система Prescription. Щомісяця в країні виписують приблизно мільйон е-рецептів, що становить 90% усіх рецептів у країні.

Пацієнт може отримати е-рецепт у свого лікаря та знайти його на пацієнтському порталі zVEM, де міститься вся інформація про його медикаменти. 

ePrescription відкриває потенціал для прогностичної аналітики в управлінській сфері, транскордонних обмінів, покращення фінансування та обліку витрат на ліки.

Централізоване, прозоре та більш безпечне виписування медикаментів зменшує кількість помилок, адміністративних витрат та можливих зловживань. 

З січня 2019 року Польща повністю перейшла на електронні рецепти. Зараз до польської системи eHealth  приєдналися 99% аптек. Отримати електронний рецепт можна через email-акаунт, який містить інформацію про виписані препарати. Дані з медичного закладу надсилаються прямо до аптек. 

Уже у момент виписування рецепта лікар бачить інформацію про конкретні ризики для пацієнта. 

Медичні електронні системи країн ЄС працюють автономно, але частина — інтегровані між собою, тож якщо ви, приміром, переїхали з Чехії до Австрії — австрійський лікар бачитиме історію електронних рецептів, що виписував їх лікар у Чехії. 

Досвід країн ЄС демонструє ефективність та актуальність впровадження е-рецептів, переваги для лікарів, пацієнтів та сфери управління. Також з впровадженням електронного документообігу та е-рецептів, зокрема, з’являється новий простір для надання послуг медичними установами, аптечними закладами, користувацькими сервісами приватних компаній.

Україна крок за кроком наближається до сучасних стандартів медичного обслуговування, які успішно апробовуються і довели свою ефективність.