Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Як проходить ДНК-експертиза для пошуку загиблих та зниклих

8 грудня 2022
839

Під час деокупації території України постає важливість пошуку рідних, звʼязок з якими зник. ДНК-експертиза – важливий інструмент для пошуку рідних, які зникли безвісти та ідентифікації загиблих під час війни.

Провести ДНК-експертизу для пошуку загиблих за власним бажанням неможливо, тому рекомендуємо спочатку звернутись за місцем свого проживання у відділ поліції із заявою про зникнення або пошук кровних родичів. Слідчий виносить постанову про відбір зразків біоматеріалу та призначення експертизи для виділення ДНК-профілю. Зразки біоматеріалу можуть відібрати безпосередньо у відділеннях судово-медичної лабораторії за дорученням процесуально уповноваженої особи, тобто слідчого, або за дорученням суду.

Наразі на території України зразки ДНК можуть відбиратись тільки у кровних родичів: батьків чи дітей зниклої людини. Для того, щоб здати біологічні зразки родичам, потрібно мати з собою паспорт, для дитини – свідоцтво про народження. Зазвичай відбирають зразки крові, слини та епітелій з ротової порожнини. Особливої підготовки для забору не потрібно.
У померлих зразки відбираються судово-медичними експертами, які передають їх для опрацювання в Державний науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України. Вже там виділяється ДНК-профіль. 

ДНК-профілі порівнюються наступним чином. Коли ДНК-картка направляється до єдиної бази централізованого обліку генетичних ознак людини при Державному науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі МВС України, де її поміщають під унікальним ідентифікатором. Ідентифікатор присвоюють і під час реєстрації невстановлених осіб.

Після цього встановлюються генетичні ознаки родичів загиблих, зниклих та невпізнаних осіб. У кожному управлінні поліції вже створені робочі групи, які приймають заяви.

Після цього ДНК-профіль родича також відправляється до обліку генетичних ознак людини, де в автоматичному режимі проводиться порівняння ДНК-профілів потерпілого та родичів.

У разі виявлення збігів про це інформується орган, який призначив експертизу та проводить досудове розслідування. Далі відбувається інформування родичів загиблої особи.