Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Як отримувати імуносупресанти під час воєнного стану

1 вересня 2022
3253

Не зважаючи на військову агресію, розв’язану російською федерацією, держава продовжує забезпечувати всіх пацієнтів після трансплантації препаратами імуносупресивної дії на безоплатній основі. 

Після пересадки органів – на час перебування у стаціонарі – імуносупресантами пацієнта забезпечує лікувальний заклад. Перед випискою зі стаціонару медики складають йому  консультативний висновок зі схемою лікування, у якій вказані препарати і рекомендована доза.

Після виписки пацієнту необхідно звернутися до Департаменту охорони здоров’я (ДОЗ) за місцем проживання. Відповідальний співробітник Департаменту ставить такого пацієнта на облік, робить відповідне замовлення необхідних ліків і роз’яснює порядок їх отримання.

За інформацією Українського центру трансплант-координації, для взяття на облік пацієнт повинен надати ДОЗ наступні документи:

  • паспорт або ID-картку;
  • індивідуальний податковий номер;
  • виписний епікриз із медичної картки, виданий закладом, де виконана трансплантація;
  • консультативний висновок лікаря-трансплантолога про призначення засобів імуносупресивної терапії.

Люди, які через війну змушені були переїхати в інші регіони, мають звернутися до ДОЗ за новим місцем проживання. До вказаних вище документів слід додати довідку про взяття на облік як внутрішньо переміщену особу.

Звертаємо увагу, що в умовах воєнного стану препарати імуносупресії видаються пацієнтам на 6 місяців. 

При цьому слід обов’язково дотримуватися схеми проведення лабораторних досліджень щодо визначення концентрації препарату в крові і підтримувати зв'язок з лікарем-трансплантологом на предмет коригування дози препаратів.

Наразі у кожній області визначено відповідальну особу – представника ДОЗ, у якого можна отримати консультацію телефоном щодо забезпечення препаратами імуносупресії в конкретному регіоні.

Список відповідальних осіб з контактними телефонами розміщено на сайті Українського центру трансплант координації за посиланням https://utcc.gov.ua

«У бюджетному запиті на 2023 рік Міністерство охорони здоров’я ініціює включення препаратів імуносупресивної дії до програми “Доступні ліки”. Тобто наступного року з’явиться можливість вже без централізованих закупівель і поставок пацієнту напряму звернутись з електронним рецептом до аптеки і там отримати необхідний йому препарат, а Національна служба здоров’я коштами державного бюджету відшкодує аптекам їхню вартість», — анонсує нові підходи до відпуску імуносупресорів міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. 

Довідка: Імуносупресивні лікарські засоби (імуносупресанти) – препарати, які пригнічують імунологічні реакції організму. Призначають для пригнічення реакції відторгнення трансплантата та для лікування тяжких аутоімунних захворювань.