Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Як надолужувати пропущені щеплення?

8 червня 2022
1256

Багато дітей, які були змушені переміститися в межах України або виїхати за кордон через агресію російської федерації, пропустили планові щеплення. Що робити, якщо ваша дитина вчасно не отримала потрібну вакцину? І чи треба починати курс щеплень спочатку?

У разі, якщо ви виїхали в іншу країну, вам потрібно надати лікарю один із документів, що підтверджують зроблені щеплення. Лікар порівняє їх із вакцинальним календарем своєї країни і проконсультує вас щодо схеми вакцинації, якої варто дотримуватися. Пам’ятайте, що за один візит можна робити кілька вакцин. Це поширена світова практика. 

Якщо ви пропустили щеплення, але перебуваєте в Україні, вам варто звернутися до свого сімейного лікаря/педіатра або ж до сімейного лікаря/педіатра найближчого закладу охорони здоров’я, який надає первинну медичну допомогу. Укладати декларацію для цього не потрібно. 

Нагадаємо, що обов'язковою в Україні є вакцинація від 10 інфекційних захворювань: гепатиту В, дифтерії, кашлюка, кору, поліомієліту, правцю, туберкульозу, хіб-інфекції, епідемічного паротиту («свинки»), краснухи. Імунізація від цих хвороб внесена до Національного календаря профілактичних щеплень — держава забезпечує її власним коштом. Календар щеплень складений так, щоб людина від народження отримала необхідну кількість доз вакцини з оптимальним інтервалом і набула найкращого захисту від небезпечних захворювань.

Пам’ятайте, якщо ви пропустили якусь із доз вакцини (незалежно від того, скільки часу минуло), не потрібно розпочинати серію вакцинації спочатку! Потрібно ввести дози, яких не вистачає, за графіком із дотриманням мінімальних інтервалів. Мінімальний інтервал — інтервал, який допускається до введення вакцини/анатоксину проти однієї і тієї самої інфекції особам з порушенням Календаря. Введення чергової дози вакцини/анатоксину з меншим, ніж мінімальний, інтервалом не зараховується. Під час вибору схеми вакцинації необхідно керуватися інструкцією виробника вакцини/анатоксину.