Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Ірина Садов'як: «МОЗ затвердив зміни  до протоколу лікування COVID-19»

9 квітня 2021
1346

6 квітня МОЗ затвердив зміни  до протоколу лікування COVID-19. Про це на брифінгу повідомила заступниця міністра охорони здоров’я Ірина Садов'як.

«Зміни внесли на підставі результатів дослідження REMAP-CAP та RECOVERY, а також рекомендацій Міністерства охорони здоров'я і соціальних служб США та Національної служби здоров'я Великої Британії», – проінформувала Садов’як.

Для лікування пацієнтів із критичним перебігом коронавірусної хвороби додали «Тоцилізумаб». Також змінили режим дозування «Тоцилізумабу» для пацієнтів із тяжким та критичним перебігом COVID-19. Рекомендована доза препарату становить 8 мг/кг однократно (замість 2-х введень по 400 мг).

Протоколом передбачено, що у разі прогресування дихальної недостатності та лабораторних ознак запалення можуть бути розглянуті вищі дози системних кортикостероїдів відповідно до інструкції для медичного застосування.

Також оновили загальні рекомендації щодо антибактеріальної терапії ко-інфекції та суперінфекції в пацієнтів із COVID-19. Нагадаємо, що особам із підозрою на коронавірус чи підтвердженим недугом із легким перебігом заборонено призначати антибактеріальні препарати з профілактичною метою. Пацієнтам із COVID-19 з середньо тяжким перебігом заборонено призначати антибактеріальні препарати без обґрунтованої клінічної підозри або підтвердження наявності бактеріальної інфекції.

Це вже сьоме оновлення протоколу лікування COVID-19. Першу версію затвердили 2 квітня 2020 року. Порядок призначення та застосування лікарських засобів для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19) затверджено наказом МОЗ України від 30.06.2020  № 1482.  Відповідно до останніх доказових даних щодо лікування COVID-19 також оновили клінічну настанову «Клінічне ведення пацієнтів з COVID-19».