Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Інтернатура — 2024: зустріч зі студентами медуніверситету імені О. О. Богомольця

28 березня 2024
3184

27 березня у Києві відбулася зустріч представників Міністерства охорони здоров’я зі студентами Національного медичного університету імені О. О. Богомольця. Захід ініціювала команда МОЗ для обговорення проєкту змін до положення про інтернатуру. 

«Сучасна якісна медицина неможлива без фахових медиків. Тому підвищення якості навчання — те, над чим ми активно працюємо. Одна з важливих тем — прозорий і справедливий розподіл до інтернатури. Очевидно, що розподіл студентів має напряму залежати від їхніх академічних успіхів: ті, хто краще навчається, повинні мати першочергове право вибору місця проходження інтернатури й спеціальності. Це загальносвітова практика, євроінтеграційна вимога. І це про справедливість, до якої ми прагнемо»,  — наголосив перший заступник міністра охорони здоров’я Сергій Дубров.

За його словами, під час цьогорічного розподілу буде врахована реальна потреба держави в лікарях певних спеціальностей. У 2024 році випускники закладів вищої освіти зможуть пройти інтернатуру за 23 спеціальностями. Крім того, нововведенням 2024 року є можливість отримати спеціальність «Судово-медична експертиза». 

Водночас серед найбільш потрібних для держави цьогоріч — лікарі загальної практики-сімейної медицини, лікарі з медицини невідкладних станів, лікарі-анестезіологи, лікарі фізичної та реабілітаційної медицини, лікарі-терапевти (внутрішні хвороби).

До 15 травня МОЗ передасть ЗВО, що здійснюють підготовку здобувачів вищої освіти в галузі знань 22 «Охорона здоров’я», перелік медзакладів та вакантних посад для інтернів, на які можна буде розподіляти випускників. Місць для проходження інтернатури достатньо. Щобільше, держава гарантовано забезпечить спеціалістів першим місцем роботи. Водночас до випускників 2024 року бюджетної форми навчання не застосовується вимога щодо обовʼязково відпрацювання протягом трьох років. 

Випускники, що беруть участь у розподілі (як бюджетники, так і контрактники) розподілятимуться на вакантні місця у закладах охорони здоровʼя відповідно до свого вибору та рейтингового балу. Ті, хто має вищий рейтинговий бал, матимуть ширшу можливість вибору.

Якщо випускник, що навчався коштом держбюджету, відмовиться від розподілу на бюджетні спеціальності, він братиме участь в рейтинговому розподілі наступного року. Студенти контрактної форми також зможуть взяти участь у розподілі на державні місця, або ж обрати самостійно — за контрактом.

Вибір медзакладу для проходження інтернатури не означає, що інтерн проведе там весь час навчання. Воно відбувається відповідно до програми інтернатури, має передбачати ротацію між відділеннями та закладами для здобуття необхідних знань та навичок.

Навіть якщо випускнику не вистачить рейтингових балів для вибору бажаної спеціальності під час розподілу, він зможе отримати нову спеціалізацію після завершення проходження інтернатури. 

Нагадаємо, дискусія навколо запропонованих змін триватиме до 11 квітня, тож запрошуємо долучитися до громадського обговорення! Триватимуть також і зустрічі зі студентами медичних ЗВО, тож стежте за оголошеннями у своїх закладах освіти.