Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Ігор Кузін закликав українців не відтерміновувати другу дозу щеплення проти COVID-19

27 листопада 2021
3083

Заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін наголосив на важливості вакцинації проти COVID-19 та закликав тих, хто пропустив друге щеплення, зробити його якомога швидше. 

Він також назвав можливі причини випадків, коли люди не роблять другу дозу щеплення проти COVID-19, в інтерв’ю агентству "Інтерфакс-Україна".

“Коли ми порахували мінімально можливі інтервали між введенням двох доз, вийшло близько 600 тис. українців, які ще не зробили друге щеплення. А якщо говорити про тих, хто дійсно не зробив другу дозу у визначені інструкцією терміни, то таких близько 150 тисяч осіб”,  – наголосив Ігор Кузін.

При цьому він додав, що існує декілька факторів, які впливають на виникнення таких ситуацій. 

“Передусім, у нас доволі гнучкі терміни між введенням першої і другої дози. Це слід розуміти, тому що ми дійсно вважаємо, що вакцина CoronaVac рекомендована мінімум із двотижневим інтервалом, однак за інструкцією він може складати від 14 до 28 днів. Вакцина "Астразенека" рекомендована з інтервалом у 4 тижні, тоді як за інструкцією – від 4 до 12 тижнів. Тому люди, коли звертаються за вакцинацією, можуть обирати будь-який інтервал за бажанням,” - розказав заступник міністра.

Ще однією причиною того, що певні громадяни обмежуються лише однією дозою вакцини, може бути ситуація, коли бажання здобути доступ у певні заклади превалює над прагненням захистити своє здоров'я. 

Так, за словами головного санітарного лікаря, стримувати громадян від отримання другої дози може й те, що у "помаранчевих" зонах є низка закладів, де дозволяють використовувати так звані "жовті" сертифікати, які можна отримати після першої дози. Тобто люди вважають, що сертифікат їм потрібен не для захисту від вірусу, а щоб користуватися закладами громадського харчування, тому не спішать робити друге щеплення, бо вважають, що область не зайде в "червону" зону.

Існують також фактори, що спричиняють відмову або відтермінування другої дози вакцини, меншою мірою залежні від самої людини, яка бажає вакцинуватися.   

“Зараз дійсно зросли показники щеплень, і медичні працівники не встигають обдзвонювати людей і запрошувати їх на другу дозу. Коли на рівні пункту щеплення приходить 500-600 людей, то за одну добу обдзвонити таку кількість дуже складно. Тому зараз до цього процесу підключилися обласні гарячі телефонні лінії, реєстратури в закладах охорони здоров'я, – пояснив Ігор Кузін.