Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Ігор Кузін: Україна серед 74 успішних країн, які ефективно захищають населення від тютюнопаління та пасивного куріння

20 лютого 2024
156

У світі зберігається тенденція до зменшення споживання тютюну. Згідно з останнім дослідженням Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), у світі налічується 1,25 мільярда повнолітніх споживачів тютюну: тобто приблизно кожний п’ятий дорослий курить, тоді як у 2000 році – кожен третій. Щоб глобально знизити рівень тютюнопаління серед населення, 2003 року була створена Рамкова конвенція ВООЗ із боротьби проти тютюну (РКБТ ВООЗ). Україна ратифікувала її у 2006 році і відтоді досягла значних успіхів у сфері контролю над тютюнокурінням, зокрема, завдяки впровадженню ефективних законодавчих змін. ВООЗ у своєму річному Звіті про глобальну тютюнову епідемію, 2023 відзначила успіхи України у захисті населення від шкоди тютюну та нікотину. 

«Рамкова конвенція – це міжнародний договір, головна ціль якого – допомогти подолати епідемію тютюнокуріння у світі. Україна досягла помітного прогресу і продовжує системну боротьбу з тютюнокурінням: за 12 років системного посилення антитютюнових обмежень та міжсекторальної взаємодії кількість щоденних курців в країні зменшилась з 37% дорослого населення до 24%. Наразі, враховуючи вплив війни та рівень стресу, цей показник становить 27,4%. Для зниження рівня тютюнопаління з 11 січня 2024 року набули чинності нові норми щодо маркування пачок тютюнових виробів – на 65% площі упаковки буде розміщено зображення хвороб, спричинених курінням, текст, який застерігає про шкоду і наслідки куріння, та QR-код з посиланням на сервіс, що допомагає кинути курити. Це завершальний етап імплементації директиви Єврокомісії 40/2014, яка передбачає комплекс заходів для захисту населення від шкоди тютюнових виробів та електронних сигарет серед країн Європейського союзу», – зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Досвід країни українська міжурядова делегація представляє на 10-й Конференції Сторін Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну серед делегатів з більш ніж 180 країн, 4 міжурядових та 18 неурядових організацій у Панамі. Наразі Україна перебуває серед 74 успішних країн, які ефективно захищають населення від тютюнопаління та пасивного куріння згідно з останнім моніторинговим звітом ВООЗ. Рамкова конвенція Всесвітньої організації охорони здоровʼя із боротьби проти тютюну містить шість основних блоків, навколо яких кожна держава має фокусувати свої дії та формувати політики щодо боротьби зі вживанням тютюнових виробів: 

  • моніторинг споживання тютюну; 
  • захист людей від впливу тютюнових виробів; 
  • надання допомоги курцям у відмові від куріння; 
  • попередження про небезпеку вживання виробів із тютюну; 
  • заборона реклами і промоції куріння; 
  • підвищення податків для галузі виробництва тютюнових виробів.

Нагадаємо, 11 липня 2022 року набули чинності зміни до Закону №2899-IV, розроблені на основі положень Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. Відповідні норми забороняють споживання тютюнових виробів (у тому числі сигарет для нагрівання), електронних сигарет, кальянів у всіх громадських приміщеннях. Також до переліку увійшли дитячі майданчики, вокзали та станції, зупинки громадського транспорту, підземні переходи, транспорт загального користування, в тому числі таксі.

17 березня 2023 року МОЗ затвердило наказ «Перелік підстав для здійснення позапланових заходів державного нагляду/контролю в сфері законодавства щодо попередження і зменшення тютюнових виробів на період воєнного стану». За зверненням громадян про порушення законодавства контролюючий орган може здійснити позапланову перевірку. Також 24 березня 2023 року уряд ухвалив зміни до постанови «Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення», щоб відповідні органи отримали законні важелі для посилення контролю за обігом тютюнових виробів. 

З 11 липня 2023 року набула чинності заборона реклами електронних пристроїв для куріння та продаж е-сигарет і рідин до них з ароматичними та смаковими добавками. 

З 11 січня 2024 року набули чинності нові норми щодо маркування пачок тютюнових виробів, передбачені Законом №1978-IX. Запроваджено збільшення площі медичних попереджень до 65%. Влітку Міністерство юстиції України затвердило 14 наборів медичних попереджень (варіантів тексту та ілюстрацій), розроблених Міністерством охорони здоров’я, технічні вимоги до дизайну та форми маркування, а також порядок нанесення попереджень виробниками тютюнових виробів. Це важливий етап імплементації Директиви 2014/40/ЄС, яка передбачає комплекс заходів для захисту населення від шкоди тютюнових виробів та електронних сигарет.