Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

«Хірургія одного дня»: проведення нескладних операцій і виписка з лікарні протягом 24 годин

30 серпня 2022
4045

З початком повномасштабної агресії росії проти України кількість українців, постраждалих від бойових дій, обстрілів, бомбардувань, на жаль, щодня збільшується, майже щодня зазнає пошкоджень чи руйнувань медична інфраструктура. Проте Програма медичних гарантій (ПМГ-2022), що гарантує українцям надання безоплатних медичних послуг, які оплачуються лікарням з державного бюджету, продовжує працювати. 

У 2022 році у Програмі медичних гарантій з’явився пакет «Хірургічні операції дорослим та дітям в умовах стаціонару одного дня».

Поява цього пакету створила для пацієнтів можливість не лягати в лікарню на довгий час, якщо оперативне втручання можна провести в стаціонарі за один день (проте воно є неможливим в амбулаторних умовах).

До таких втручань належать, наприклад, операції на очах (сітківці, рогівці, склері, виправлення косоокості, лікування глаукоми, катаракти тощо); операції на носі, вусі, роті, горлі; щелепно-лицеві хірургічні операції; діагностичні процедури на кістках і суглобах, включаючи біопсію; операції на щитоподібній залозі; комплексна ендоскопія та інші – цей перелік не є вичерпним.

Під час проведення таких операцій пацієнта оформлюють у стаціонар, але він проводить на лікарняному ліжку до 24 годин, тобто вже у день проведення операції чи на наступний день він може повернутися додому.

Проте звертаємо увагу, що оскільки у більшості випадків операції потребують загальної анестезії і мають більший ризик ускладнень, ніж амбулаторні втручання, іноді може виникати потреба залишити пацієнта в стаціонарі на довший термін. Тоді його госпіталізують до стаціонару на потрібний строк. Для цього окреме направлення чи якісь інші додаткові дії з боку пацієнта не потрібні.

Медична послуга включає:

  • огляд лікаря-анестезіолога і сама анестезія під час діагностичних, лікувальних процедур і безпосередньо хірургічного втручання;
  • необхідні лабораторні дослідження, аналізи крові;
  • електрокардіографія, рентген, ультразвукові дослідження тощо;
  • гістологічне або цитологічне дослідження (у разі підозри на новоутворення);
  • післяопераційний догляд і знеболення за потреби, рекомендації з відновлення;
  • ліки та медвироби з Нацпереліку та закуплені коштами різних програм.

З повним переліком послуг можна ознайомитись на сайті НСЗУ (пункт 1, файл «Специфікація») за посиланням https://bit.ly/3JgmmbW 

Послугу можна отримати безоплатно:

  • за направленням сімейного або лікуючого лікаря;
  • у разі переведення з іншого закладу чи підрозділу;
  • у разі доставлення бригадою екстреної допомоги;
  • за самозвернення в невідкладному стані.

Нагадуємо, з міркувань безпеки, дашборди НСЗУ тимчасово закриті, тому знайти лікарню, яка проводить операції одного дня, можна за телефоном контакт-центру НСЗУ – 16-77.