Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Херсонщина забезпечена бактерицидними засобами для знезараження питної води

8 червня 2023
459

На підтоплених територіях Херсонщини існує ризик виникнення інфекційних хвороб. Йдеться про групи гострих кишкових інфекцій, включно з холерою. Небезпека пов’язана з якістю питної води. Адже підтоплення таких об’єктів, як кладовища, вбиральні, поля, сміттєзвалища несуть в собі ризик розповсюдження збудників вірусних гепатитів, гельмінтозів та інших гострих інфекційних захворювань.

«У нас є достатня кількість лікарських діагностичних засобів, щоб продіагностувати будь-які гострі кишкові інфекції. Ми не виключаємо, що серед інфекційних захворювань після відходу води можуть виникати точкові випадки холери. З нашого боку відповідний контроль посилено та зроблено все можливе, щоб таких випадків не сталося. Система охорони здоров’я готова до реагування», — зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін. 

Моніторинг та епідемічний нагляд на підтоплених територіях проводять фахівці центрів контролю та профілактики хвороб. Наразі мобілізовано 84 групи фахівців з 6 областей для спостереження та контролю. Зокрема, спеціалісти відбирають проби води з річки та криниць, допомагають з дезінфекцією колодязів на територіях, які зазнали підтоплень та інформують населення щодо способів профілактики кишкових інфекцій. 

У Херсонську та Миколаївську області вже перерозподілено бактерицидні таблетки та засоби для знезараження питної води. Запас бактерицидних засобів достатній для забезпечення Херсонщини щонайменше на 2 місяці. 

Спеціалісти Центру контролю та профілактики хвороб за потреби забезпечуватимуть населення засобами для дезінфекції води та поверхонь у приватних будинках, які зазнали підтоплень. 

Загалом, дослідження поверхневих водойм та питної води проводять за кількома показниками: мікробіологічні та вірусологічні, санітарно-хімічні (жорсткість, вміст солей, мінералів тощо), токсикологічні (вміст хімікатів, отрут), на вміст нафтопродуктів або поверхнево-активних речовин.