Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Групи рівних: як організувати у себе таке навчання — історія Наталії Червінської, сімейної лікарки Нетішинського ЦПМСД

9 березня 2023
789

МОЗ України продовжує розвивати систему БПР та вносити відповідні зміни у нормативно правові документи. Зокрема, в планах МОЗ є внесення у категорію заходів, що передбачають нарахування балів БПР такого формату як «групи рівних». Він передбачає регулярні зустрічі медичних працівників для спільного навчання на основі опрацювання власного досвіду складних випадків та обміну досвідом між колегами, застосовуючи знання, засновані на доказовій медицині.

Одна із фасилітаторок груп рівних, яка уже не перший рік організовує такий формат навчання для медичних працівників – Наталія Червінська, сімейний лікар Нетішинського ЦПМСД. У Наталії 7-річний досвід у медичній сфері. Вона працювала як звичайним сімейним лікарем, так і завідувачкою амбулаторії, а також була в. о. директора закладу. Вона розуміє як сторону адміністрації закладу, так і медичних працівників.

Професійний розвиток є вкрай важливим для Наталії, і вона завжди обирала навчальні можливості, що були доступними та актуальними для неї з точки зору тематики, яка може зустрітись у роботі із пацієнтами та в адміністрації закладу.  

Із групами рівних вона познайомилась, будучи на позиції завідуючої відділенням амбулаторії. На той момент Наталія хотіла створити для власного персоналу такі умови, щоб кожному було комфортно спілкуватись у колективі, порадитись щодо конкретних випадків. Тоді ж і з’явилась можливість пройти навчання фасилітатора для групи рівних за підтримки Україно-швейцарського проєкту «Розвиток медичної освіти» (MED) та проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я». Це навчання і стало відправною точкою – Наталія принесла у медичну спільноту свого закладу розуміння того, що таке група рівних та чому це важливо. І зараз намагається розповідати про них якомога частіше та поза межами закладу, іншим колегам, щоб промотувати та поширювати цю корисну практику. 

«Групи рівних це і розвиток, і підтримка в колі колег. Медичні працівники перестають соромитись того, що вони чогось не знають, вони не бояться ставити питання та радитись із колегами щодо важких медичних випадків та ситуацій. Це дозволяє медикам визначати можливі помилки та у майбутньому їх уникати. У рамках груп учасники обговорюють реальні кейси та шукають різні варіанти вирішення медичних випадків. Крім цього, бувають виступи щодо окремих тем, а також заняття іноді розбавляються вікторинами, зарядками та відволікаючими завданнями, щоб відновити фокус та зосередженість учасників. Група рівних — це навчання майже без відриву від робочого процесу, не тільки онлайн чи з підручників, а від своїх колег; адже ми усі експерти в окремих темах, і спільні дискусії дозволяють нам розширювати горизонти власних знань», — ділиться Наталія.

Група рівних — це формат, що дозволяє у зручний для медика час відпрацювати практичні навички. Зокрема, Наталія в рамках групи рівних у своєму закладі відпрацювала із колегами навички тестування на ВІЛ, гепатити. Також надзвичайно корисною для групи було заняття щодо професійного вигорання.

Наталія зізнається, що часто є перепони, і до них треба бути готовим. Зокрема, дуже важлива ефективна співпраця з адміністрацією закладу. Важливо отримати від керівництва «зелене світло». Також добре, коли графіки лікарів містять чітко визначений день та час, який відводиться тільки для роботи в групах рівних чи для навчання, і в цей час запис на прийом до лікаря закритий. Це теж можливо зробити тільки за підтримки адміністрації.

Найважче для Наталії було зібрати першу групу, змотивувати усіх учасників долучатись до навчання, до пошуку нового матеріалу, до дискусій, а також складно поєднувати ролі фасилітатора та доповідача. І, звичайно, важливо знайти медичних працівників, які готові долучатись до такого навчання і готові вкладати свої знання та зусилля на зустрічах групи.

«Будьте наполегливими та згуртованими, не розчаровуйтесь, якщо щось не виходить з першого разу, та продовжуйте проводити зустрічі, не дивлячись на всі складнощі, що можуть виникати. Також дуже важливо провести перші зустрічі в форматі “наживо”», — це поради від Наталії медичним працівникам, які хочуть започаткувати у себе групу рівних. 

Наталія дуже сподівається, що групи рівних стануть частиною системи БПР, і за такі заходи будуть нараховуватись бали безперервного професійного розвитку. А для цього «групи рівних» потрібно внести у наказ МОЗ України від 22.02.2019 р. № 446. 

Організація тренінгів для фасилітаторів груп рівних, а також технічна та супервізійна підтримка груп рівних проводяться в рамках спільної ініціативи Україно-швейцарського проєкту «Розвиток медичної освіти» (MED) та Проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я».