Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Фахівці медицини невідкладних станів пройшли курс з надання догоспітальної допомоги, організований МОЗ та Світовим банком

30 листопада 2022
802

Міністерство охорони здоров’я України та Світовий банк організували симуляційні тренінги курсу для інструкторів навчально-тренувальних відділів центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. До першої групи учасників увійшли 20 фахівців із семи областей України. 

Професійне навчання для працівників центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф – це новий масштабний проєкт, який започаткувало Міністерство охорони здоров’я України за підтримки Світового банку. 

«Курс “Інструктор з надання догоспітальної допомоги” вже розпочала проходити друга група з 20 слухачів. Упродовж п’яти місяців такі тренінги пройдуть загалом 100 майбутніх інструкторів, а наступним етапом буде онлайн-курс для всіх медичних працівників центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф по всій Україні. Після цього розпочнуться практичні тренінги на базі навчально-тренувальних відділень цих центрів, які проводитимуть інструктори, підготовлені на першому етапі. Важливо, що початок їх роботи в новій ролі інструкторів супроводжуватимуть на місцях тренери, які розробили і впроваджують цей курс. Таким чином, навички надання догоспітальної допомоги загалом підвищать майже 25 тисяч фахівців з медицини невідкладних станів по всій Україні», – повідомила заступниця міністра охорони здоров’я Ірина Микичак.

Тривалість навчання становить 200 годин та складається з лекцій, семінарів та практичних занять з відпрацюванням практичних навичок та компетентностей у симуляційних завданнях. 

Важливо, що навчання спрямоване на відпрацювання інструкторської майстерності у викладанні практичних навичок та в оцінці роботи лідера й команди (виїзної бригади) у симульованих клінічних сценаріях. 

У ході тренінгів учасники опанували багато навичок, зокрема, як діяти з агресивними хворими з гострими психічними розладами; як проводити первинне і вторинне медичне сортування за надання екстреної медичної допомоги під час надзвичайних ситуацій із великою кількістю постраждалих, в т. ч. в умовах агресивної та стресової ситуації. Також серед компетенцій є те, як проводити реанімаційні заходи в умовах обмеженого кадрового ресурсу.

По завершенню курсу всі учасники склали підсумковий іспит. Понад 70 % учасників показали високий результат, який дозволяє їм бути інструкторами з надання догоспітальної допомоги для працівників центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Решта слухачів матимуть змогу скласти іспит повторно протягом наступних двох місяців. 

За результатами вихідного анкетування середня оцінка курсу учасниками за 10-бальною шкалою становить 8,89 бала. Середня оцінка рівня роботи інструкторів – 9,0 балів із 10. 

Навчання для працівників центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф є ефективним способом підвищити рівень знань та підготовку наших фахівців до викликів воєнного часу. 

Курс організовано на базі Центру симуляційного навчання Тернопільського національного медичного університету  ім. I. Я. Горбачевського. Навчання проводять 9 високопрофесійних інструкторів, серед яких 7 фахівців є членами ГО «Всеукраїнська рада реанімації (ресусцитації) та екстреної медичної допомоги» та інструкторами Європейської Ради Реанімації (ERC).