Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

ЄС надає доступ Україні до фінансування в рамках програми EU4Health – Віктор Ляшко

15 липня 2022
5509

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко у рамках робочого візиту на Львівщину зустрівся зі Стеллою Кіріакідес, єврокомісаром з охорони здоров’я та безпеки харчових продуктів ЄС.

Під час зустрічі Комісія ЄС та український уряд в особі міністра охорони здоров'я Віктор Ляшка підписали угоду про приєднання України до програми EU4Health.

Загальний бюджет програми на 2021-2027 роки становить 5,3 мільярда євро. Отримувати фінансування на проєкти покращення охорони здоров’я зможуть органи державної влади, неурядові організації, малий і середній бізнес на рівних умовах, як і їхні колеги з країн-членів ЄС, Норвегії та Ісландії.

«Європейська інтеграція України покращуватиме якість життя наших громадян через доступ до відповідних фондів і фінансів ЄС. Ми вдячні Європейському Союзу за постійну підтримку України, зокрема медичної сфери. Підписання угоди відкриває нам доступ до фінансування ЄС у сфері охорони здоров’я. Це дозволить українській системі охорони здоров’я швидко реагувати на нагальні потреби та сприятиме відновленню та модернізації зруйнованої медичної інфраструктури, в тому числі і довготривалої», – зазначив міністр.

Метою європейської програми «EU4Health» є:

  • покращення та зміцнення здоров’я населення європейських країн;
  • сприяння здоровому способу життя та запобігання поширенню захворювань;
  • захист людей від серйозних транскордонних загроз;
  • сприяння розширенню асортименту та збільшенню кількості лікарських засобів і медичних виробів, а також їх доступності, у тому числі й цінової;
  • зміцнення систем охорони здоров’я шляхом покращення їхньої відновлюваності та ефективності використання ресурсів.

Участь України у програмі дозволить краще підготувати систему охорони здоров’я України до європейських стандартів та полегшить секторальну інтеграцію України з Європейським Союзом.

Також Віктор Ляшко та Стелла Кіріакідес відвідали медичні заклади Львова, де поспілкувалися із медичними працівниками та пацієнтами, які проходять лікування і реабілітацію після тяжких травм, отриманих внаслідок бомбардувань та обстрілів російських терористів.

«Я глибоко зворушена і засмучена болем і стражданням, які я побачила у результаті варварського і безглуздого російського вторгнення. Завдяки підписаній сьогодні угоді про програму EU4Health Україна зможе швидко отримати вигоду від фінансування ЄС, пов’язаного з охороною здоров’я, щоб відразу підтримати сферу охорони здоров’я. Сьогодні, коли ми поглиблюємо нашу співпрацю у галузі охорони здоров’я, ми посилаємо ще один чіткий сигнал повної та непохитної підтримки України з боку ЄС», – сказала у ході візиту пані Стелла Кіріакідес.

Нагадаємо, що на 2022 рік Україна звільнена від вступного внеску, і українські організації, за умови успішної ратифікації програми в парламенті, зможуть взяти участь в проєктах програми EU4Health.