Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Електронний рецепт на наркотичні лікарські засоби спростить доступ до них пацієнтів, що потребують паліативної допомоги

8 жовтня 2022
3215

Щороку у другу суботу жовтня у світі відзначають День хоспісної і паліативної допомоги.

Паліативна допомога допомагає людям, які зіткнулися з важкими чи невиліковними захворюваннями, покращити якість життя. 

Вона включає спостереження за пацієнтом, турботу про його психологічний стан, правильне харчування, необхідні аналізи та обстеження, реабілітацію. Та головне – швидкий доступ до ефективного знеболення, що забезпечують наркотичні та психотропні препарати.

Сьогодні пацієнти, які потребують тривалого лікування, можуть отримувати рецепти лише на обмежену кількість ліків (для паліативних пацієнтів дозволяється виписувати рецепти на лікарські засоби, що містять наркотичні речовини в кількості, передбаченій для п’ятнадцятиденного курсу лікування). При цьому такий рецепт дійсний усього 10 днів. Так, пацієнти чи їхні представники мають декілька разів на місяць відвідувати лікаря, щоби отримати рецепт на продовження курсу лікування.

Введення з листопада електронного рецепта на відпуск наркотичних лікарських засобів значно спростить доступ до цієї групи препаратів пацієнтам, які потребують паліативної допомоги. Адже пацієнт може сконтактувати з лікарем доступними засобами звʼязку та отримати е-рецепт для продовження лікування. При цьому пацієнт отримає на свій телефон смс із номером рецепта та унікальним кодом підтвердження. Для отримання лікарського засобу в аптеці пацієнту чи його представнику достатньо назвати фармацевту номер рецепта та код його підтвердження. Таким чином, пацієнтам з хронічними захворюваннями не потрібно витрачати час на постійні візити до лікаря, щоби повторно отримати необхідні ліки для продовження курсу лікування.

Електронний рецепт на опіоїдні анальгетики для пацієнтів, які отримують паліативну допомогу, може виписати той лікар, який відповідає за лікування пацієнта. Для цього лікар має бути зареєстрований в електронній системі охорони здоровʼя. Втім, якщо лікар поки не працює в ЕСОЗ, він випише пацієнту паперовий рецепт. 

Отримати ліки за рецептом можна, як і раніше, в аптеках, які мають відповідну ліцензію на відпуск наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів. Препарати для знеболення є важливою складовою паліативної допомоги. Тому в планах є включення цих препаратів до переліку ліків, які підлягають реімбурсації. Тобто пацієнти зможуть отримати їх безоплатно або з доплатою.