Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Електронні рецепти та направлення: як медичним закладам та аптекам надавати послуги пацієнтам в умовах відключення світла

3 січня 2023
1706

Попри постійні обстріли та перебої в електропостачанні українська система охорони здоровʼя продовжує безперебійно функціонувати та надавати якісні медичні послуги всім, хто цього потребує.

Нагадаємо, що на час дії воєнного стану в умовах знеструмлення та відсутності звʼязку лікарі можуть формувати паперові рецепти та направлення. Детальніше — у розʼясненні МОЗ.

1. Доступні ліки

На час воєнного стану лікарі можуть виписувати пацієнтам паперові рецепти на лікарські засоби з програми реімбурсації «Доступні ліки» у разі відсутності світла та зв’язку.

При цьому паперовий рецепт:

  • повинен бути виписаний на відповідному рецептурному бланку (ф-1);
  • виписується за міжнародною непатентованою назвою (МНН) на одне найменування лікарського засобу;
  • має містити інформацію про заклад, лікаря та пацієнта;
  • має бути засвідчений підписом та печаткою лікаря.

За виконання всіх цих умов рецепт вважається дійсним, а аптека може облікувати його та здійснити відпуск ліків пацієнту. 

2. Рецепт на антибіотики 

На перехідному періоді у разі відсутності технічної можливості лікарі можуть призначати антибактеріальні лікарські засоби на паперових рецептурних бланках форми № 1.

Нагадаємо, що до повноцінного впровадження е-рецепта на всі рецептурні ліки під час виписування електронного рецепта на антибіотики лікар має роздрукувати та надати пацієнту інформаційну довідку, яка містить номер рецепта, код його погашення, а також дані про призначення. При цьому ця довідка має бути обовʼязково завірена особистим підписом та печаткою лікаря.

Так, у разі, якщо пацієнт отримав електронний рецепт, проте фармацевт не може здійснити його відпуск в ЕСОЗ, фармацевт може відпустити антибіотик за інформаційною довідкою до е-рецепта, яка на час воєнного стану прирівнюється до рецепта. При цьому фармацевт має зробити позначку «Відпущено» на інформаційній довідці та повернути її пацієнту.

3. Рецепт на наркотичні (психотропні) ліки

Також за відсутності світла чи звʼязку медичні працівники можуть призначати наркотичні (психотропні) лікарські засоби на паперових рецептурних бланках форми №3. Відпуск рецептурних ліків за рецептурними бланками форми №1 та №3 здійснюється відповідно до правил, затверджених наказом МОЗ України від 19.07.2005  № 360.

 

4. Паперові направлення на послуги

Відсутність світла та інтернету — не перепона у скеруванні пацієнтів до вузькопрофільних спеціалістів. Так, лікар може видати пацієнту паперове направлення. Це може зробити як лікар первинки, так і лікар-спеціаліст.

Зауважимо, що використання паперових форм допускається виключно у випадках, якщо відсутня технічна можливість сформувати електронний рецепт чи направлення через, наприклад, відсутність електроживлення чи доступу до мережі Інтернет. 

Наразі попри всі виклики лікарі активно користуються цифровими інструментами. Так, на сьогодні до ЕСОЗ було внесено понад 1,4 мільярда електронних медичних записів, серед яких — понад 222 мільйони електронних направлень, 53 мільйони е-рецептів на препарати в рамках урядової програми «Доступні ліки», щонайменше 412 тисяч електронних рецептів на антибактеріальні препарати та понад 5,5 тисячі е-рецептів на наркотичні (психотропні) ліки.