Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Електронна система охорони здоровʼя: що потрібно знати приватним медичним закладам про підключення

15 вересня 2022
9336

Нині законодавством передбачається, що всі заклади, а також фізичні особи-підприємці, які здійснюють медичну практику, мають до кінця року зареєструватися в національній електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ).

Пропонуємо детальніше розглянути цю вимогу, а також необхідні умови та кроки підготовки для роботи з електронною системою охорони здоровʼя.

Чому це важливо 

Сьогодні електронна система охорони здоровʼя – наймасштабніша ІТ-система в Україні, в якій зареєстровано близько 35 мільйонів українців, працюють близько 300 тисяч медичних та аптечних працівників та вже внесено понад 900 мільйонів медичних записів.

Поступова цифровізація медичної сфери дозволить сформувати єдиний простір медичних даних, що, своєю чергою, має низку переваг як для пацієнтів, так і для медичних працівників.

Так, повна інформація про здоровʼя пацієнта буде зберігатися централізовано та захищено. За потреби та згоди пацієнта доступ до такої інформації зможе мати кожен лікар, до якого звертається пацієнт – як державної клініки, так і приватний спеціаліст. Це дозволить фахівцям розуміти повну картину стану здоровʼя пацієнта, його історію захворювання, супутні хвороби без пошуку давніх паперових карток, медичних довідок, досліджень та ін.

Лікарі, своєю чергою, отримають доступ до сучасної високотехнологічної системи, в якій інтегровані актуальні міжнародні довідники та класифікатори, забезпечена можливість автоматичних перевірок, впроваджені шаблони та цифрові інструменти: електронні рецепти, направлення, медичні висновки про непрацездатність та багато іншого.

Які зміни чекати, кого стосуються вимоги та як підготуватися

Поточними Ліцензійними умовами провадження господарської діяльності з медичної практики передбачається, що всі заклади, які отримали ліцензію на медичну практику, повинні до 31 грудня 2022 року зареєструватися та вносити дані до електронної системи охорони здоровʼя (ЕСОЗ).

Отже, ця норма поширюється на медичні заклади та фізичних осіб-підприємців незалежно від:

  • рівня медичної допомоги, яку вони надають: первинна, спеціалізована (як амбулаторна, так і стаціонар);
  • форми власності: приватна чи державна;
  • спеціалізації лікаря: стоматологія, косметологія, хірургія тощо.

Також зауважимо, що вимога підключення до ЕСОЗ не передбачає укладення договору з Національною службою здоровʼя України чи участь в програмі медичних гарантій. Щобільше – жодних інших договорів з державними установами укладати не потрібно.

Окрім цього, зміни до Ліцензійних умов не зобов’язують керівників закладів охорони здоров’я отримувати нову ліцензію чи вносити зміни до чинних. Вони стосуються зобов'язання медзакладів почати роботу в електронній системі охорони здоров’я, якщо цього не було зроблено раніше. 

Заклади охорони здоров’я, незалежно від форми власності, мають вести базові медичні записи в електронній системі охорони здоров’я. Це дозволить зберігати необхідну медичну інформацію про пацієнта в єдиному місці — електронній  медичній картці. На сьогодні правила ведення первинної облікової медичної документації залишаються незмінними. Тобто вони регламентуються чинними наказами МОЗ та іншими нормативно-правовими актами.

Зокрема, є обов’язкова вимога в законодавстві про ведення в електронному обліку таких документів, як, приміром, медичний висновок про тимчасову непрацездатність, медичний висновок про народження дитини, записи про вакцинацію та електронний рецепт на цукрознижувальні, антибактеріальні препарати. Відповідно така первинна облікова медична інформація має обов’язково вноситися до ЕСОЗ. Повний перехід до цифрового обліку усієї медичної документації буде відбуватися поступово і передбачатиме внесення додаткових змін до інших нормативно-правових актів.

ЕСОЗ, МІС – де потрібно реєструватись?

Електронна система охорони здоровʼя (ЕСОЗ) – національна інформаційна система, яка функціонує з вересня 2017 року та забезпечує цифровізацію ведення та обліку медичних даних в єдиному інформаційному просторі. 

ЕСОЗ є дворівневою системою та складається з центральної бази даних (державний компонент) та медичних інформаційних систем (МІС – приватні компоненти), між якими забезпечено автоматизований обмін інформацією, даними та документами.

Центральна база даних ЕСОЗ – система, яка містить програмні модулі (адміністративний модуль закладу, електронний рецепт, робоче місце лікаря тощо),  а також реєстри даних, ведення яких передбачається законодавством. Серед таких реєстрів – реєстр пацієнтів, реєстр медичних записів, реєстр медичних висновків та інші.

Медичні інформаційні системи, своєю чергою, дають змогу автоматизувати роботу медичних закладів, а також створювати, переглядати та здійснювати обмін інформацією з ЦБД ЕСОЗ. 

Для реєстрації закладу в електронній системі охорони здоровʼя керівник закладу передусім має обрати медичну інформаційну систему. 

Як обрати МІС

Отже, медичні інформаційні системи – спеціальні програмні продукти, які розробляються приватними компаніями та забезпечують внесення й обмін даних в ЕСОЗ. 

На сьогодні з центральним компонентом ЕСОЗ взаємодіють понад 30 медичних інформаційних систем. Кожна МІС, яка здійснює обмін з центральною базою даних ЕСОЗ, проходить тестування відповідності технічним вимогам, установленим державою. 

Крім іншого, ці системи є надійно захищеними. Це підтверджується отриманням атестата відповідності комплексної системи захисту інформації (КСЗІ) вимогам, визначеними державою у сфері кіберзахисту.

Щобільше, окрім функціонала, необхідного для забезпечення вимог законодавства, провайдери медичних інформаційних систем пропонують користувачам ряд інших додаткових сервісів, які не тільки оптимізують внутрішню роботу закладу (реєстратура, управління персоналом, бухгалтерський облік та ін.), але й покращують взаємодію лікаря та пацієнта – електронний кабінет, реєстрація на запис тощо.

То ж як підійти до вибору МІС?

  1. Для початку радимо оцінити поточні потреби закладу та обговорити з колективом, які з повсякденних процесів у вашому закладі потребують автоматизації. Це може бути реєстрація пацієнтів, статистика, управління закладом, бухгалтерські, економічні, кадрові процеси тощо.
  2. Дослідіть сайти медичних інформаційних систем та ознайомтеся з сервісами, які вони пропонують – як базові, необхідні для виконання вимог законодавства, так і додаткові. Зіставте пропозиції МІС з потребами вашого закладу в автоматизації. 
  3. Сконтактуйте з представниками медичних інформаційних систем, які вас зацікавили, та домовтесь про демонстрацію чи презентацію. 

Саме під час зустрічі фахівці зможуть якнайкраще оцінити можливості впровадження МІС, виходячи з ваших потреб та технічних передумов. 

Під час презентації радимо обговорити з представниками МІС можливість:

  • адаптації налаштувань МІС під ваші поточні процеси;
  • інтеграції програмного забезпечення, яке ви використовуєте;
  • тестового періоду роботи, у межах якого ви зможете оцінити зручність інтерфейсу.

Більше рекомендацій щодо вибору МІС: https://bit.ly/3quWTCL

Що далі?

Тож після вибору та укладення договору з МІС ви можете переходити до реєстрації закладу в ЕСОЗ. Для реєстрації закладу вам знадобиться: активна поштова адреса та діючий кваліфікований електронний підпис (КЕП). Процес реєстрації є простим, а підтримка вашої  МІС зорієнтує вас щодо того, як коректно та швидко внести дані до відповідних полів.

Після успішної реєстрації для керівника та користувачів стануть доступними сервіси ЕСОЗ такі як електронні медичні записи, електронні рецепти, медичні висновки та інші. 

Навчальні матеріали по роботі з цифровими інструментами завжди доступні на навчальній платформі Академії НСЗУ та платформах медичних інформаційних систем.

Так, для роботи лікарів з функціоналом електронних рецептів на антибіотики команда Академії НСЗУ разом з експертами ДП «Електронне здоров'я» за підтримки Міністерства охорони здоров'я підготували онлайн-курс «Особливості створення електронного рецепта. Курс для лікарів», який доступний для навчання після самореєстрації: https://bit.ly/3o7qZL