Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Електронна система контролю за тютюновою продукцією запрацює в Україні з 1 січня 2026 року

2 серпня 2023
389

Днями набув чинності Закон, який імплементує норми євродирективи 2014/40/ЄС та впроваджує європейський підхід контролю ланцюгів постачання тютюнової продукції через електронну систему відстеження. 

 

«Найефективніший інструмент боротьби з курінням — ціна. Вона робить тютюнову продукцію менш доступною та мотивує курців активніше відмовлятися від згубної звички. Та чи можемо ми говорити про ефективність 7-річного плану збільшення акцизів до мінімального європейського рівня оподаткування,коли кожна 5 пачка проданих сигарет в Україні є нелегальною? Впровадження електронної системи маркування тютюнових виробів допоможе ефективніше боротися з контрабандою та контрафактом, водночас зменшуючи доступність тютюну для українців. У кінцевому результаті це дозволить нам врятувати тисячі життів», — переконана заступниця міністра з питань євроінтеграції Марина Слободніченко. 

 

Закон передбачає, що з 1 січня 2026 року в Україні запрацює електронна система відстеження тютюнової продукції, а кожна пачка сигарет замість паперової акцизної марки матиме унікальний електронний ідентифікатор та елемент захисту, який буде внесений до єдиної електронної системи. Це дозволить встановити місце та час виготовлення продукції, відстежити переміщення, місце реалізації та перевірити, чи сплачено за кожну конкретну пачку всі податки. 

 

Електронна система відстеження тютюнових виробів матиме й практичний інструмент для споживачів, адже дозволить кожному громадянину ідентифікувати продукцію та перевірити легальність походження товару. 

 

Нагадаємо, 11 липня 2023 року набрали чинності дві важливі євроінтеграційні антитютюнові норми — заборона на продаж тютюнових виробів зі смаковими та іншими добавками, а також комплексна заборона реклами тютюнових виробів. За недотримання цих норм передбачено штрафи розміром у 20 та 30 тисяч гривень, за повторне порушення протягом року — 50 тисяч гривень.