Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Експерти Європейського бюро ВООЗ проведуть оцінку спроможності закладів пенітенціарної системи України протистояти спалахам хвороб

16 грудня 2020
2228

Експерти Європейського бюро ВООЗ проведуть оцінку спроможності закладів пенітенціарної системи України протистояти спалахам хвороб — інфекційного та неінфекційного походження. Про це повідомив заступник Міністра охорони здоров’я - Головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко за результатами зустрічі з доктором Аною Каріною Ферейра-Боргес, керівником  Програми «Алкоголь і заборонені наркотики та охорона здоров’я у тюрмах» Європейського офісу ВООЗ з профілактики неінфекційних захворювань та боротьби з ними (Офіс з НІЗ).
 

«ВООЗ має значний досвід у розробці та втіленні програм щодо удосконалення медичної допомоги людям, які знаходяться у закладах пенітенціарної системи. Повний шлях подібної оцінки вже пройшли Фінляндія, Велика Британія та Португалія. Україна — на черзі. І це дуже позитивна новина», — зазначив Віктор Ляшко.

 
«У світі існують різні моделі управління медичними системами у «закритих» умовах, але всі вони мають беззаперечно базуватися на принципах пріоритетності права кожної людини на захист життя та здоров’я», — наголосила під час зустрічі доктор Ана Каріна Ферейра-Боргес.

За словами Віктора Ляшка, в Україні вже створена платформа для взаємодії між Міністерством охорони здоров’я, Міністерством юстиції, Національною службою здоров’я та іншими партнерами щодо координації цивільної та пенітенціарної медицини.
 
Нагадаємо, напередодні Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов провів зустріч із директором Європейського регіонального бюро ВООЗ, доктором Гансом Клюге. Сторони обговорили пріоритети співпраці України та ВООЗ на 2021 рік. Зокрема, йшлося про  співпрацю Міністерства охорони здоров'я України з ВООЗ у межах нещодавно підписаної Дворічної угоди про співробітництво, процес реформування системи охорони здоров'я, підходи до покращення боротьби з вакцинокерованими інфекціями, стратегію реагування на COVID-19, ініціативу COVAX та питання доступу до вакцин.