Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Двостороння співпраця в галузі охорони здоровʼя є одним з пріоритетів для Франції

5 травня 2023
165

Двостороння співпраця з Україною в галузі охорони здоровʼя є одним з пріоритетів Франції. Основні напрями спільної роботи зафіксовані у декларації про співпрацю у сфері здоров’я та профілактики між міністерствами охорони здоровʼя України та Франції. На цьому наголосив Бенжамен Роріг, перший радник Посольства Французької Республіки в Україні, під час зустрічі з міністром охорони здоровʼя України Віктором Ляшком.

«Найперше хочу подякувати Франції, і народу, приватному бізнесу, за допомогу у протистоянні з російським агресором. Саме завдяки підтримці міжнародних партнерів нам вдається давати гідну відсіч ворогу, враховуючи колосальні масштаби руйнувань та заподіяної шкоди. Маю велику надію на продовження співпраці та навіть її посилення, зокрема, що стосується напряму відбудови. Вже зараз повністю зруйновано 177 об’єктів закладів охорони здоров’я, частково зруйновано – 1433. Для відновлення медичної інфраструктури потрібен значний ресурс як фінансовий, так і кадровий. Тому для нас дуже важливим є діалог з іншими країнами та запуск спільних проєктів», – зазначив міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко. 

У квітні цього року у Львові міністри охорони здоровʼя України та Франції підписали декларацію про співпрацю у сфері здоров’я та профілактики між міністерствами, де окреслені основні напрями взаємодії. Це так звана дорожня карта, в рамках якої буде реалізовуватись низка проєктів, що стосуються стратегічних задач розвитку системи охорони здоровʼя України, технічної експертизи та обміну досвідом.

Під час зустрічі обговорили і можливість реалізації проєкту щодо відбудови лікарень за модульним принципом. Це допоможе значно швидше відновити зруйновані лікарні та розпочати надавати медичну допомогу. Попередньо йдеться про 10 модульних лікарень загальною вартістю 30 млн євро, які планується побудувати коштом державної позики від уряду Франції.

Також на зустрічі були присутні представники компанії «Санофі» в Україні. Від початку повномасштабної війни компанія безоплатно – як гуманітарну допомогу – надала для українських пацієнтів ліків на суму близько 25 млн євро. Йдеться про 37 млн доз лікарських засобів. Також компанія анонсувала наступні поставки ліків ще орієнтовно на 15 млн євро. 

Окрім цього, проводиться спільна активна робота у напрямі покращення якості лікування пацієнтів із цукровим діабетом, розширення доступу до інноваційних ліків для людей з рідкісними хворобами та розбудова можливостей вакцинації безпосередньо в аптеках, експертної євроінтеграційних ініціатив міністерства у фармацевтичній галузі.