Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Др. Ярно Хабіхт: Швидка діагностика випадку COVID-19 - це свідчення злагодженої роботи системи громадського здоров'я України

4 березня 2020
10244

 

Сьогодні у Будинку Уряду відбулась пресконференція щодо ситуації з протидією поширенню коронавірусної інфекції. Учасники розповіли про готовність України до нових випадків виявлення захворювання.

“Вчора в Україні був зареєстрований випадок COVID-19. Мушу констатувати, що це не є якоюсь неочікуваною ситуацією. Випадок захворювання був ввезений в Україну та його діагностували дуже швидко. Це свідчення злагодженої та гарної роботи системи громадського здоров'я України.  Дуже важливо зазначити цитату генерального директора ВООЗ доктор Тедрос про те, що зараз настав час для солідарності й уникнення стигматизації”, - зазначив Голова представництва ВООЗ в Україні Др. Ярно Хабіхт.

Нагадаємо, що на сьогодні в Україні зафіксований 1 випадок COVID-19. Наразі  людина знаходиться в ізоляції, стан задовільний. Підвищеної температури немає, станом на ранок 36,8 С. Пневмонічні прояви відсутні. 

Зараз в Україні зафіксовано ще 6 підозр на COVID-19 інфекцію. 2 зразки вже знаходяться у референс-лабораторії Центру громадського здоров’я, 4 – вже відправлені.  

Медична система готова приймати та лікувати пацієнтів у випадку реєстрації нового коронавірусу. Інфекційні реанімаційні відділення укомплектовані апаратами штучної вентиляції легень. Нагадаємо, що  специфічної терапії COVID-19 не існує, надається симптоматичне лікування, а також у тяжких випадках - проводяться реанімаційні заходи. 

“Закликаємо не робити ажіотаж стосовно наявності чи відсутності цих масок в аптечній мережі. Ми всі маємо  зрозуміти, що хірургічна маска на здоровій людині викликає оманливе відчуття безпеки. Ми повинні її одягати лише у разі появи симптомів для того, щоб зменшити відстань на яку може поширюватися збудник тої чи іншої хвороби. Це стосується і коронавірусної інфекції”, - сказав заступник міністра Віктор Ляшко.

 В усіх регіонах України продовжують проводити навчання на випадок реєстрації COVID-19. У ньому беруть участь медики, епідеміологи, рятувальники, поліція й органи місцевої влади. Навчання відбувається у всіх медичних закладах, що визначені як госпітальні бази для прийому хворих із новою коронавірусною інфекцією.