Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Документування воєнних злочинів: МОЗ поглиблює співпрацю з Міжнародною комісією з питань зниклих безвісти

18 жовтня 2023
465

МОЗ підписало меморандум про співпрацю в галузі судової медицини та судової експертизи з Міжнародною комісією з питань зниклих безвісти. Йдеться про розробку стандартних операційних процедур судової експертизи на основі міжнародних стандартів. 

Для України це можливість реформувати судово-медичну експертизу відповідно до вимог міжнародного права, що полегшить передачу доказів воєнних злочинів у міжнародні судові інстанції. 

«Через повномасштабну війну з росією наразі близько 30 тисяч українців, цивільних та військових, вважаються зниклими безвісти. І ми зобов’язані забезпечити для них проведення ефективного розслідування та документацію воєнних злочинів. Світ має знати правду про злочини, які відбуваються проти України. А рідні мають отримувати правдиву інформацію про те, що сталося з їх рідними, та обставини, за яких це сталося. Для цього ми маємо привести систему судової експертизи до міжнародних стандартів», — зауважив перший заступник міністра охорони здоров’я Сергій Дубров під час підписання меморандуму.

Співпраця в галузі судової медицини та розвиток галузі сприятиме своєчасному опрацюванню великої кількості справ та забезпечення гідного поводження із тілами померлих людей, які мають різні ступені збереження.

Зокрема, меморандум передбачає консультації з питань впровадження посмертної комп’ютерної томографії у систему судової медицини. Це дослідження використовується для коректного розслідування обставин смерті. Наразі існує проблема щодо ідентифікації тіл, які залишаються на окупованих територіях України, в зоні проведення бойових дій, або тимчасово захоронені, та подальшого розслідування. 

Також комісія планує забезпечити сприяння у забезпеченні зміцнення інфраструктури та технічних потенціалів бюро судово-медичної експертизи на основі оцінок потреб та консультацій.

Нагадаємо, в червні спеціалісти Головного та обласних бюро судово-медичної експертизи МОЗ України та Мін’юсту співпрацювали з фахівцями Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти (ICMP) та проходили відповідні тренінги.

Довідка: Міжнародна комісія з питань зниклих безвісти надає експертну підтримку українським установам, які відповідають за пошук та ідентифікацію зниклих безвісти. Вона підтримує зусилля, спрямовані на допомогу країнам в ідентифікації осіб на основі наукових даних, маючи в розпорядженні унікальну лабораторію. Так, фахівці організації вивчають зразки ДНК, вилучені, зокрема з масових поховань. Також порівнюються ДНК-зразки живих родичів. Це важливо для сімей, яких розлучили, в тому числі внаслідок примусової депортації дітей.