Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Для вдосконалення роботи ВЛК працює міжурядова робоча група

16 травня 2023
286

Підвищення рівня медичного забезпечення та обслуговування під час проходження військово-лікарської комісії – це пріоритетне завдання Міністерства охорони здоров’я України та Уряду України. 

Для реалізації завдань з удосконалення роботи військово-лікарських комісій (ВЛК) об’єдналися: Збройні Сили України, Міністерство оборони України, Міністерство охорони здоров’я України, Міністерство у справах ветеранів України, Міністерство цифрової трансформації України та громадська організація «Принцип». 

«Наша команда долучилася до допомоги колегам із Міністерства оборони, Командування медичних сил ЗСУ. Зокрема, ми провели інтерв’ю з військовослужбовцями, громадськими організаціями, здійснили аналіз звернень, що надходять на “гарячі лінії”, визначили і вже працюємо над списком першочергових питань, які потребують реагування як з погляду організаційних процесів, так і нормативно-правових змін і цифровізації», – говорить заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.

Що вже зроблено міжурядовою робочою групою:

  • збільшено кількість гарнізонних ВЛК за рахунок їх додаткового розгортання в цивільних закладах охорони здоровʼя, щоби розширити пропускну спроможність;
  • ухвалено постанову Кабміну щодо впровадження нового пакету медичних гарантій для окремого фінансування оплати послуг щодо медичних оглядів мультидисциплінарними командами лікарів ВЛК, що утворюються при територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (колишні військкомати);
  • проводиться пілотування процесів електронного документообігу, розгортання в тестовому режимі електронної черги в окремих гарнізонних ВЛК, триває забезпечення компʼютерною технікою закладів охорони здоровʼя в системі Міноборони;
  • ухвалено зміни до законів України, що спростять процес оформлення військовослужбовцям довідки про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва) як за результатами проведення відповідного розслідування (службового чи спеціального), так і без його проведення. Окрім цього, врегульовано можливість розширення мережі ВЛК шляхом залучення цивільних закладів охорони здоровʼя.

Усі зміни в процесі проходження ВЛК будуть відображені на сайті turbota.mil.gov.ua.

Оператори «гарячої лінії» Міністерства охорони здоров’я України (0 800 60 20 19) і Міністерства оборони України (0800 500 442) дадуть відповіді та роз'яснення щодо актуальних запитань.