Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Держава хоче почути думку спільноти задля створення біокластеру – Віктор Ляшко

17 грудня 2021
455

17 грудня в Інноваційному парку UNIT.City розпочався Ідеатон на тему “Створення біокластеру для розвитку медичних біотехнологій в Україні”. 

У відкритті взяли участь міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко та заступниця керівника Офісу Президента України Юлія Соколовська. 

Віктор Ляшко відзначив, що це вперше, коли держава зібрала представників наукових інститутів, стартапів, фармкомпаній, міжнародних партнерів для того, щоб напрацювати ідеї для створення біокластеру. 

“Ми хочемо почути, що потрібно для розвитку біотехнологій, та створити екосистему, сприятливу для інновацій, де можна протестувати наукову ідею, знайти однодумців, провести дослідження, лабораторні експерименти та головне – вивести розробки на ринок. Біокластер зможе стати тим самим майданчиком для проведення досліджень та випробувань, якого зараз не вистачає нашим науковцям”, – наголосив Віктор Ляшко. 

Юлія Соколовська подякувала всім за участь у розвитку біотехнологій та зауважила, що держава готова підтримувати розвиток медичних біотехнологій, адже це вимога часу. Заступниця керівника Офісу Президента наголосила на важливості реалізації всіх ідей та думок, які будуть випрацьовані під час Ідеатону. 

Ідеатон триватиме два дні. Програма заходу передбачає роботу в командах щодо місії та цінностей біокластеру, створення ланцюжка цінності для кожного зі стейкхолдерів, презентацію закордонних практик створення біокластерів тощо.

Результати напрацювань у рамках Ідеатону будуть використані для створення біокластеру в Україні. 

Довідка:

Біокластер – це група взаємопов’язаних організацій, які спільно працюють для впровадження наукових інновацій медичного, фармацевтичного, біотехнологічного напрямків. Створення біокластеру – це успішна міжнародна практика, мета якої – започаткування біотехнологічного виробництва в країні.

За результатами конкурсу наукових розробок у 2021 році визначено перелік переможців, які будуть розробляти тест-системи. Зокрема, йдеться про розробки набору реагентів для серологічної діагностики бруцельозу, діагностичної тест-системи для виявлення антитіл класу IgM до вipycy кору методом IФА, імуноферментної тест-системи для виявлення антитіл класу IgG до Borrelia burgdorferi у сироватцi чи плазмi кровi людини, мультиплексної тест-системи для визначення варіації вipycy SARS-CoV-2 на ocнoвi методу ПЛР та тест-системи для визначення вipyciв роду Orthohantavirus на ocнoвi ПЛР-методу.