Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Цукровий діабет: коли час відвідати лікаря?

24 травня 2023
401

415 млн людей у всьому світі мають цукровий діабет, і приблизно 193 млн – не знають про це. 90% випадків захворювання – це діабет другого типу. Та попри те, що діабету цього типу можна запобігти, захворюваність зростає. 

Спочатку діабет другого типу практично не має ознак та симптомів, і це призводить до того, що вперше діагноз встановлюється, коли людина хворіє впродовж декількох років. Водночас в організмі можуть виникати незворотні зміни, що спричиняють ускладнення, наприклад, діабетична стопа, ретинопатія тощо. Захворювання постійно прогресує, тож бажано починати лікування одразу після встановлення діагнозу. А ще краще, на етапі предіабету.

Предіабет – це стан, за якого рівень глюкози ще не відповідає критеріям діабету, але вже відображає порушення вуглеводного обміну. Він сигналізує, що ризик розвитку цукрового діабету дуже високий.

Виявити предіабет можна за допомогою аналізу із визначення рівня глюкози в плазмі крові натщесерце та глікозильованого гемоглобіну HbA1C. У випадку виявлення предіабету для запобігання подальшому розвитку  цукрового діабету 2 типу ефективною буде корекція способу життя (підвищення фізичної активності, раціональне харчування тощо). Ведення осіб з предіабетом – відповідальність сімейного лікаря.

Тож, коли необхідно відвідати лікаря? Згідно з рекомендаціями Американської діабетичної асоціації, скринінг на цукровий діабет за відсутності факторів ризику слід проводити з 35 років. У дорослих із надмірною масою тіла чи ожирінням, які мають один або декілька факторів ризику, тестування на предіабет та/або цукровий діабет 2 типу, скринінг слід проводити незалежно від віку.

Фактори ризику розвитку цукрового діабету другого типу:

  • діабет в історії захворювань родини;
  • серцево-судинні захворювання;
  • артеріальна гіпертензія (≥140/90 мм рт. ст.);
  • високий рівень холестерину;
  • ожиріння;
  • низька фізична активність;
  • синдромом полікістозних яєчників у жінок.

Є спеціальні тести для виявлення підвищеного ризику розвитку предіабету та цукрового діабету другого типу, які широко використовуються лікарями і пацієнтами. Один із таких тестів був розроблений Американською діабетичною асоціацією. Він включає такі показники здоров’я, як вік, зріст, вага тощо. І якщо людина має високий показник тесту, це свідчить про значний ризик розвитку предіабету і потребує подальшої оцінки рівня глюкози в крові, а отже – обов’язкового звернення до лікаря. 

Ви також можете пройти тест на ризик цукрового діабету 2 типу на українському сайті. Цей тест є формою оцінки ризиків розвитку хвороби, що є частиною Уніфікованого клінічного протоколу «Цукровий діабет 2 типу». Проте важливо пам’ятати, що результати такого тесту не є діагнозом і лише вказують на ймовірний ризик виникнення цукрового діабету 2 типу. Для розширеної інтерпретації результату обов’язково звертайтеся до свого сімейного лікаря. Оскільки тільки лікар може визначити план діагностики, профілактичних заходів та лікування; надає рекомендації щодо зміни способу життя, зокрема, збільшення фізичної активності, раціонального харчування тощо.

Будьте активними та свідомими, дбайте про своє здоровʼя і за необхідності своєчасно звертайтеся до свого сімейного лікаря.